Erhverv

Aarhus Kommune og DI Dansk Byggeri indgår klimasamarbejde

Aarhus Kommune og DI Dansk Byggeri har indgået et samarbejde for at styrke klimaindsatsen.

Driften af bygninger står for ca. 40 pct. af samfundets samlede energiforbrug og ca. 20 pct. af den samlede CO2-udledning. Dertil kommer CO2-udledning fra produktion af byggematerialer og fra bygge- og anlægsarbejder. Dette skal samarbejdet arbejde med at nedbringe. Inden længe bliver der præsenteret forsøgsprojekter med bæredygtigt byggeri i Aarhus.

Aarhus Kommune har med budgettet for 2021 vedtaget en ny 10-årig anlægs-investeringsplan for perioden 2024-2033, hvor reduktion af klimaaftrykket bliver helt afgørende for, at Aarhus Kommune samlet set kan nå målet om CO2-neutralitet i 2030.

Inden den 10-årige anlægs-investeringsplan træder i kraft, vil der blive igangsat forsøgsprojekter, som skal give viden og erfaring med at nedbringe byggeriets CO2-aftryk. Det angår bl.a. den frivillige bæredygtighedsklasse, livscyklusberegninger (LCA) samt konkrete klimaberegninger.

”Vi har en ambition om at reducere klimaaftrykket fra byggeri med 70 % frem mod 2030”. Derfor har vi afsat 5 % af anlægssummen – svarende til 319 mio. kr. – til at forfølge målet om at reducere klimaaftrykket fra byggeri og andre anlæg. Vi leverer med andre ord en markant mulighed for prøvehandlinger, som vi stiller til rådighed for branchen, og som vi er glade for, at branchen har taget positivt imod, fortæller Borgmester Jacob Bundsgaard.

”DI Dansk Byggeri var en del af regeringens Klimapartnerskab for bygge- og anlægssektoren, og vi ser store muligheder for at omsætte anbefalinger til praksis i samarbejdet med Aarhus Kommune. Med samarbejdet ønsker vi at gå ambitiøst og proaktivt ind i udviklingen af bæredygtigt byggeri og bidrage til udviklingen i branchen,” siger direktør i DI Dansk Byggeri Peter Stenholm.

Aarhus Kommune og DI Dansk Byggeri ønsker et åbent og tillidsfuldt samarbejde, der giver mulighed for, at flere aktører og interessenter kan tilslutte sig. Parterne vil i den nærmeste fremtid invitere flere parter, herunder myndigheder, med ind i den fælles styregruppe for samarbejdet.

Kommentarer