Kultur

Fuld damp på Jazzfestivalen i Aarhus

Foto: Poul Nyholm

Ved den 34. udgave af Aarhus Jazz Festival fra den 9.-16. juli er jazzen for alvor tilbage som vi kender den, med internationale navne, nye initiativer, masser af stemning og god musik over hele byen 

Aarhus Jazz Festival har som en af få festivaler,  gennemført en festival hvert år under corona pandemien – dog i nedskalerede udgaver. I år er  der igen fuldt tryk på kedlerne, og der  præsenteres hele 320 koncerter på 41  spillesteder i hele byen. Der er noget for enhver  musiksmag, og man finder jazzmusikken på et  hav af caféer, større og mindre spillesteder, i  kirker, på torve, på kunstmuseet ARoS og i byens  højere luftlag på Salling Rooftop. Der vil under  festivalen også være børnejazz, street parade,  pop-up koncerter og guidede jazzbyvandringer i  byens gader.  

De internationale navne er tilbage 

Efter et par år med corona-aflysninger byder  dette års jazzfestival igen på et bredere udvalg af  internationale navne. I Musikhuset Aarhus kan  man bl.a. opleve den brasilianske pianist og  sanger Eliane Elias sammen med Aarhus Jazz Orchestra. Her optræder også den amerikanske  sanger Melody Gardot, guitarlegenden Lee  

Ritenour med Dave Grusin og den prisvindende  engelske saxofonist og rapper Soweto Kinch i  selskab med det aarhusianske ensemble Blood Sweat Drum + Bass. 

På Dokk1 kan man høre den amerikanske stjernepianist Josh Nelson og italienske Enrico Pieranunzi, på Det 3. Rum spiller den verdensberømte bassist Greg Cohen og på Gyngen guitaristen Jonathan Kreisberg. Saxofonisten Jerry Bergonzi kan opleves flere gange i løbet af jazzugen på forskellige spillesteder. Det eksperimenterende norske storband Trondheim Jazz Orchestra indtager turkis med komponist og saxofonist Signe Emmeluth i front ved en multisanselig koncert, hvor lyd og lys fortolker oplevelsen af det fysiske i musikken.  

Byen vokser og initiativerne bobler frem 

Der er gang i den hos byens jazzaktører i disse år, og det sætter også sit præg på Aarhus Jazz Festival. En af de tydelige tendenser er, at flere og flere dele af byen byder på jazzmusik. Der er stadig flest koncerter at finde i midtbyen, hvor alle spillestederne ligger i gåafstand, men du kan i dag også finde jazzen i Gellerup, Hasselager, Sydhavnen og på Aarhus Ø. Blandt årets nytilkomne i jazzfestivalfamilien er Zanders Bar ved Klostertorvet, Generationernes Hus på Aarhus Ø, Aarhus Hostel i Hasselager og Kulturkollektivet i Gellerup. 

De seneste år er flere nye initiativer som eksempelvis Bazarjazz og den internationale SHARE improfest blevet en del af festivalen, og i 2021 blev Givisme/Aarhus Jazztømmerflådes nyskabte arrangement med festlig stemning og udadvendte koncerter på Flemming Bamse Jørgensens Plads nomineret til Årets Koncertoplevelse ved Danish Music Awards Jazz. Disse arrangementer er også at finde på årets festival. Samtidig lanceres et nyt samarbejde mellem Musikhuset Aarhus og Aarhus Jazz Orchestra med titlen Musikhuset Swinger. Pga. Aros’ udbygning The Next Level kan det ikke lade sig gøre at afholde det traditionsrige Ridehuset Swinger, men jazzpublikummet behøver altså ikke at fortvivle. Musikhuset Swinger byder på intet mindre end 17 koncerter fordelt på tre forskellige scener i Musikhuset og Musikhusparken, masser af gode sager til ganen, børnejazzbio, spændende aktiviteter i den nye jazzcontainer KISSA og den skønneste festivalstemning – alt sammen med fri entré. 

Årets jazzplakat 

Kunstplakaten af Anya Winqvist emmer af varme og rytme. Letbanen tøffer ind gennem byen på vej til jazzfest. Skinnerne er også strengene på en kontrabas, og det er den aarhusianske jazzbassist Jesper Carlsens instrument, man kan genfinde på plakaten. Anya Winqvist fortæller, at da hun sidste år var til jazzfestival, var det som om, livet var vendt tilbage efter coronaen. “Der var liv og lys og varme allerede, når man var på vej ned i byen for at komme til koncert. Det er den stemning, jeg har forsøgt at få frem i årets plakat,” siger hun. 

Der vil under Aarhus Jazz Festival 2022 være koncerter her: 

ARoS Aarhus Kunstmuseum, Café Gaya, Café Gemmestedet, Café Støj, CasaV58, Dayyani Residence, Det 3. Rum, Det Jyske Musikkonservatorium, Dokk1, Domen – Bylivshuset – Pier 2, Erlings Jazz- & Ølbar, fairbar, Flemming Bamse Jørgensens Plads, Gellerupscenen, Generationernes Hus, Gyngen, Hantwerk, HeadQuarters, Helsingør Theater – Den Gamle By, Information Vest – E&P Huset, Jazzboat – Havnepladsen, Klostertorvet, Knud’s Kiosk, Langenæs Kirken, LULA, Maritza Salen, Musikhuset Aarhus, Musikhusparken, Palmehaven – Institut for X, Radar, Ridehuset, Salling ROOFTOP, Skt. Lukas Kirke, Tir Na nÒg, turkis, VinDanmark, Waxies, Zanders Bar, Aarhus Domkirke, Aarhus Hostel, Aarhus Internationale Sejlsportscenter 

Se information og oversigt over jazzfestivalens koncerter på www.jazzfest.dk 

Aarhus Jazz Festival ønsker at takke alle arrangører, musikere, sponsorer, samarbejdspartnere og frivillige – uden dem var det ikke muligt at gennemføre festivalen. 

Aarhus Jazz Festival modtager uvurderlig støtte af Aarhus Kommune, Statens Kunstfond, Aarhus Events, Aarhuus Stiftstidendes Fond, Stibo-Fonden, CAC Fonden, William Demant Fonden og Scandic Aarhus City.  

Kommentarer