Erhverv

Grøn skattereform forsinker grøn omstilling i landbruget

Den grønne skattereform forsinker en grøn omstilling af landbruget, når der ikke laves en fast aftale om CO2-afgift for landbruget, mener Økologisk Landsforening. Foto: Økologisk Landsforening, Morten Telling.

Økologisk Landsforening er skuffet over, at der ikke ligger en klar aftale om at indføre en CO2 afgiftsmodel for landbruget, som del af Den grønne skattereform, der blev fremlagt tirsdag eftermiddag. Regeringen misser en meget effektfuld mulighed for at fremme den grønne omstilling i tide, mener foreningens landbrugs- og fødevarepolitiske chef.

De godt 400 mia. euro, som EU’s landbrug modtager i støtte hvert år, kan skabe effektive klimaindsatser og større områder til natur, hvis de anvendes på en ny måde og tænkes sammen med en CO2-afgift. Derfor mister regeringen nu en vigtig mulighed for at gå forrest og skabe en effektiv grøn omstilling, når den ikke indtænker CO2-afgiften i en grøn skattereform.

Regeringens argumenter for ikke at medtage en CO-afgift i skattereformen er blandt andet, at det er vanskeligt at opgøre og beregne klimabelastningen for landbruget og dermed vanskeligt at beslutte, om landbruget overhovedet skal omfattes af en CO-afgift. Derfor ønsker regeringen og aftalepartierne, at der i stedet nedsættes en ekspertgruppe, som skal vurdere fordele og ulemper frem til 2022. Først derefter kan det komme på tale at udarbejde en model for en ensartet afgift, som introduceres i 2030. Det er vel at mærke kun en ambition ikke et bindende mål.

”Det er længe at vente, især taget i betragtning, at der allerede foreligger et oplagt værktøj i form af landbrugsstøtten, og EU-kommissionen har fremlagt deres jord-til-bord-strategi, der taler sit tydelige sprog om landbrugets fremtid i EU,” siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening.

Økologisk Landsforening står allerede klar med ”Pris på bæredygtighed”, som er en løsning, hvor CO2-afgiften bygges ind i den landbrugsstøtte, som landbruget allerede får. Modellen anvender landbrugsstøtten til at fremme en klimavenlig og naturvenlig adfærd hos landbruget. Jo større belastning på klima og natur, jo mindre i støtte.

”På den måde bliver de mindst belastende produkter de billigste, og de mest belastende produkter de dyreste. Det er et vigtigt redskab, fordi vi skal bruge markedskræfterne til at trække den grønne omstilling. Det må og skal ikke være gratis at belaste klima og natur,” siger Sybille Kyed.

”Det er en enkel og visionær model, der vil bringe Danmark foran i EU. Med en CO-afgift i Den grønne skattereform havde regeringen haft mulighed for at sætte et dansk fodaftryk, som hele EU kunne følge. Nu risikerer vi, at miste indflydelse på EU regler og forsinke den grønne omstilling i dansk landbrug, som ellers skulle være dansk landbrugs fremtidssikring,” siger Sybille Kyed.

Den grønne skattereform er indgået mellem regeringen, Det radikale venstre, SF og Konservative.

Vil du vide mere om Økologisk Landsforenings forslag ”Pris på bæredygtighed” kan du finde mere via linket.

Via Ritzau

Kommentarer