Aarhus By

Med kulturen i hjertet og blikket mod verden

Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus

Museumsdirektør på Naturhistorisk Museum Bo Skaarup fylder 60 år d. 28. september.

Bo Skaarup har som sine to vigtigste opgaver at lede Naturhistorisk Museum i Universitetsparken i Aarhus som en veldrevet kulturvirksomhed og samtidig løfte museet ind i fremtiden som et kommende Nature & Science Museum på havnefronten i Aarhus inden for 5-6 år, et projekt som Aarhus Kommune foreløbigt har støttet med 50 mio. kr. og Salling Fondene med 7,5 mio. kr. Ambitionen er at udvide Aarhus´ i forvejen markante internationale profil på museumsområdet ved at udvikle byens fjerde store og internationalt attraktive museum, som et markant og banebrydende landmark på linje med Den Gamle By, Moesgaard Museum og ARoS.

Bag Bo Skaarups ambition om at sætte nye kulturelle aftryk på Aarhus banker et stærkt kulturhjerte optaget af klima, biodiversitet og bæredygtig udvikling – disse Verdensmål som Aarhus har til fælles med resten af verden.

Inden direktørstillingen på Naturhistorisk Museum var Bo Skaarup formidlings- og projektansvarlig i Nationalpark Mols Bjerge med 180 kvadratkilometer af Danmarks smukkeste natur som sin daglige arbejdsplads. Stillingen indebar involvering af frivillige der også i dag præger Bos mind-set som museumsdirektør, at mangfoldighed og dét at dele, både skaber værdi og glæde.

Bo Skaarup har i sit voksenliv beskæftiget sig med så forskellige opgaver som udstillingspilot ved Experimentarium, udstillings- og udviklingschef ved Kattegatcentret, udstillingsleder ved Aqua Ferskvandscentret og leder af DGIs natur- og friluftscenter samt Fuglsøcentret i Mols Bjerge. Som tv-vært i DR åbnede Bo Skaarup i en periode de danske zoologiske haver og akvarier for tv-seere i hele landet. Det var derfor en meget erfaren natur- og formidlingsorienteret leder, der 1. februar 2013 satte sig i chefstolen på Naturhistorisk Museum med ansvar for museets aktiviteter i Aarhus og på Molslaboratoriet i Mols Bjerge. At sidstnævnte sted på det seneste har skabt heftig debat i landsdækkende medier og i Folketinget om rewilding, biodiversitet og dyrevelfærd stod dog ikke i stillingsopslaget til direktørposten og understreger efter Bo Skaarups eget udsagn, hvor vigtigt Naturhistorisk Museum er i dag i at skabe øget viden om dansk natur, navnlig den vores børn og børnebørn skal overtage.

Bo Skaarup er født og opvokset i Hvidovre og er ud af en søskendeflok på fire. Barndommen bar præg af livet i familiesommerhuset ved Sejerøbugten med vægt på eventyr i naturen og måltidets betydning ved langbordet. Glæden ved natur, fællesskaber og evnen til at slå søm og smøge ærmerne op er mentalt forblevet centrale værdier i Bo Skaarups voksenliv der, som han selv nævner det, ikke har være tankpasser, men næsten alt andet!

Biologistudiet på Københavns Universitet som Bo Skaarup afsluttede i 1989, blev skiftevis afvekslet med sejltogter i egen båd i Stillehavet. De eventyrlige år til søs og affødte siden et livslangt venskab med langtursejler Troels Kløvedal og skabelsen af særudstillingen “Frihedens Værksted” om Troels Kløvedal og livet på Nordkaperen der blev set af et hidtil uset antal besøgende på Naturhistorisk Museum.

Med kulturen i hjertet og blikket rettet mod verden håber museumsdirektøren, havbiologen, langturssejleren, tv-værten og eventyreren Bo Skaarup at Naturhistorisk Museum kan medvirke til at åbne verden op og skabe samme nysgerrighed og glæde ved naturen som i hans eget liv.

For som Bo Skaarup siger “Et museum må aldrig glemme at være eventyrligt”. 

Bo Skaarup er bosiddende i Risskov med sin kæreste og har to drenge på 24 og 27 år samt et barnebarn. Når han ikke er travlt beskæftiget på sit arbejde, nyder han at sejle i familiens sejlbåd, at rejse og gå lange ture i naturen.

 

Kommentarer