Kultur

Salling Fondene sætter lys på Aarhus

Lyset tændes over Aarhus med syv nye projekter på tegnebrættet.

Lys på det nye Store Torv, en lyslegeplads ved DOKK1 og lys der indbyder til aktivitet og leg på Telefontorvet. Det er tre af de syv Lys på Aarhus projekter, som Salling Fondene har bevilliget penge til.

Lys på Aarhus har i flere år etableret lysprojekter, der har inviteret aarhusianerne til interaktion og refleksion. Nu får projektet et økonomisk boost med en bevilling fra Salling Fondene på 3,9 mio. kr. til syv lysprojekter.

Der er ingen tvivl om, at de syv lysprojekter kommer til at skabe endnu mere byliv i vores byrum. Der er tale om projekter, der er i øjenhøjde med borgerne og giver oplevelser, aktivering og tryghed i vores by. Der skal lyde en stor tak til Salling Fondene for deres gavmilde donation, siger Bünyamin Simsek, rådmand, Teknik og Miljø.

De syv lysprojekter er placeret i Aarhus Midtby. Bl.a. kan aarhusianerne se frem til, at den nye midlertidige byrumsinstallation på Store Torv bliver belyst, så der skabes mere tryghed på torvet. Længere oppe i byen på Telefontorvet etableres der tre lysanlæg, der inviterer børn til leg og aktivitet, og samtidig kan lysanlæggene bruges under diverse arrangementer.

Hos Salling Fondene glæder de sig til at se projekterne i byrummet.

Vi har valgt at støtte Lys på Aarhus, fordi vi tror, at det vil komme Aarhus til gode nu og langt ud i fremtiden. Vi har allerede set, hvordan lys andre steder i Aarhus skaber vedvarende oplevelser i vores byrum, gader og pladser for alle Aarhus’ borgere og besøgende. På den måde giver lysprojekterne os ikke bare en interessant by, men også en mere tryg by, fortæller Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand, Købmand Herman Sallings Fond.

Forventningsglæde i byen

Aarhus City Forening har været inddraget med gode indspark til projekterne. De ser meget frem til den videre proces og glæder sig over donationen fra Salling Fondene, som gør det muligt at udfordre lysets muligheder i byens historiske akse.

Jeg er ganske overbevist om, at de kommende nye lystiltag og muligheder kommer til at understøtte en udvidet brug af byrummene i Aarhus, hvilket skaber en mere interessant by at færdes i for byens borgere, kunder og turister. Unikke lysoplevelser vil samtidig medvirke til at skabe en brobygning mellem de helt centrale strøgområder og de gader og torve, som projekterne involverer, siger Claus T. Bech, direktør for Aarhus City Forening.

Beskrivelse af de syv projekter

Lyslegeplads på DOKK1: Et interaktivt og lysende legepladselement på DOKK1’s udendørs legeplads.

Store Torv: En understøttende belysning til den midlertidige byruminstallation, der skal undersøge, hvordan fremtidens belysning på Store Torv kunne se ud, så bylivet og virksomhedernes aktiviteter på torvet understøttes hele året rundt.

Telefontorvet: Tre aktivitetsfremmende, eksperimenterende lysanlæg, der skal skabe aktivitet for børn og samtidig vil kunne understøtte pladsen under diverse arrangementer.

Åboulevarden: Sikkerhedsfremmende og tryghedsskabende lyssætning langs Åboulevardens forløb mellem Grønnegade og Møllegade.

Vor Frue Kirke: Arkitektonisk understøttende lyssætning af Vor Frue Kirke, som skal bidrage til at flere borgere bevæger sig mod Vesterbro Torv.

Klostertorv: To lysskulpturer, der skal skabe tryghed og give mere lys på et

af byens mest befærdede torve.

Kilen: Et stiforløb, der går tværs gennem godsbanearealerne, hvor borgerne kan få et pusterum fra hverdagen midt i de skønne omgivelser.

Kommentarer