Erhverv

Udviklingsprojekter i Aarhus skaber vækst

Aarhus har været en del af et af Nordeuropas største energiprojekter, READY. Arkivfoto

De seneste seks år har Aarhus været drivende kraft i et af Nordeuropas største energiprojekter. Det styrker den grønne omstilling af Aarhus og giver nye og eksisterende virksomheder en solid platform at udvikle og afprøve deres løsninger på. Afslutningen på projektet blev markeret den 22. oktober med en online konference.

 

Aarhus har de seneste seks år været med i et af Nordeuropas største energiprojekter – Ressource Efficient Cities implementing ADvanced smart CitY solutions (READY) – som kort fortalt går ud på at teste og udvikle løsninger til at bringe energiforbruget i eksisterende boliger ned og skabe nye smarte energiløsninger som kan udnytte vedvarende energi i fjernvarmen, bygninger og transporten.

 

– Vi er i front i Danmark, når det handler om eksport af grønne energiteknologi. Men det kommer ikke af sig selv. Vi har store muligheder i kommunerne, for at skabe rammer, vores virksomheder kan udvikle og vokse i. Her spiller kommunale udviklingsprojekter en vigtig rolle, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

 

Aarhus Kommune har som en del af projektet sammen med en lang række offentlige og private partnere udviklet og testet helt nye løsninger, som kan bringe bygningsmassen ind i fremtidens energisystem. Målet har været at udvikle og teste løsninger i tæt samarbejde med virksomheder, som derigennem har haft mulighed for at udvikle deres produkter.

 

BONUS FOR VIRKSOMHEDERNE

 

En af virksomhederne i projektet er Lithium Balance, som især har værdsat den sparring og hjælp, de har fået af de andre partnere i projektet.

 

– Det gode ved projektet er, at vi har haft en tæt dialog med de andre partnere. De har hjulpet os med at få en stor indsigt i markedet, og så har deres hjælp bidraget til, at vi har udviklet den mest optimale løsning. READY satte gang i, at vi overhovedet begyndte at udvikle en batteriløsning, der kan lagre energi. Uden READY havde vi ikke stået med et helt nyt produkt og forretningsområde, som vi allerede nu er i gang med at rulle ud, fortæller Lars Barkler, adm. direktør i Lithium Balance.

 

Det smarte ved batteriløsningen er, at den er med til at gøre boligblokke til medspillere i fremtidens energisystem – og på kort sigt gør dem selvforsynende med grøn energi. I praksis fungerer det på den måde, at batteriet lagrer energien fra solpaneler, der er monteret på tagene, så beboerne kan bruge energien, når der er behov for det.

 

En af de andre deltagende virksomheder er Johnson Controls som har arbejdet med store havvandsvarmepumper på Aarhus Havn. Havvands-varmepumperne forsyner blandt andet Aarhus Ø med en del af den fjernvarme, der skal bruges.

 

– Det at være en del af READY-projektet har haft en meget stor betydning for os i Johnson Controls. Det unikke samarbejde i READY har gjort det muligt for os at udvikle en innovativ teknologi baseret på varmepumper. Det er en teknologi, der rækker langt ud over den aktuelle varmepumpe, der er installeret på Aarhus Ø, og der er derfor et betragteligt forretningspotentiale i teknologien. Hvis vi ikke havde været med i projektet, havde vi næppe stået med denne løsning i dag, siger Erhardt Nielsen, Manager, Compressor Engineering hos Johnson Controls.

 

AFSLUTNING PÅ READY

 

Den 22. oktober blev afslutningen på READY-projektet afsluttet med en konference i Aarhus.

 

Projektet er et stort internationalt samarbejde mellem 25 forskellige partnere i fem forskellige lande, hvor Aarhus i Danmark og Växjö i Sverige er test- og demonstrationsbyer for nye grønne innovationer.

 

Programmet var spækket med spændende oplæg og besøg på de konkrete løsninger ude i byen.

 

FAKTA

  • READY står for Ressource Efficient Cities implementing ADvanced smart CitY solutions
  • READY er støttet af EU med et tilskud på cirka 143 millioner kroner, og har et samlet budget på 248 millioner kroner.
  • Projektet er koordineret af Cowi og samler 25 partnere fra fem forskellige lande
  • I Aarhus er der 10 partnere: Cowi, Aarhus Kommune, AffaldVarme Aarhus A/S, Aarhus Universitet, Boligforeningen Ringgården, Kamstrup, Racell Saphire, Danfoss, Lithium Balance, Dansk Fjernvarme og E.ON Danmark.

Kommentarer