2 idrætsmillioner til at bekæmpe ensomhed i Aarhus og 11 andre kommuner
DGI og Danmarks Idrætsforbund har udvalgt 12 kommunale indsatser, heriblandt Aarhus Kommune, hvor idrættens fællesskaber skal afhjælpe den stigende coronaensomhed blandt unge.
For mange børn og unge har coronakrisen betyder isolation fra hverdagens fællesskaber både i skolen og i fritids- og foreningslivet. Det har ført til en stigning i antallet af unge, der har problemer med ensomhed. Senest har en undersøgelse fra HOPE vist, at op mod 40 procent af de unge føler sig ensomme.
Derfor afsatte et bredt flertal i Folketinget i efteråret 50 millioner kroner til at bekæmpe ensomhed i samfundet. DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF) har modtaget to millioner til fællesskaber i idrætten, og de midler kommer nu ud og gør en forskel for børn og unge i 12 af landets kommuner.
”Vi synes, vi har fundet nogle rigtig stærke og forskelligartede svar på, hvordan vi kan bidrage til at løse udfordringen løse udfordringen med ensomhed blandt vores børn og unge. Vi ser et stigende antal unge have problemer med ensomhed, og det er blevet voldsomt forstærket under corona. Derfor har det været vigtigt for os, at de udvalgte indsatser kan komme ud og gøre en positiv forskel for de unge med det samme,” siger Charlotte Bach Thomassen, formand i DGI.
DGI og DIF har valgt at forankre indsatserne i landets kommuner. Det skyldes et tæt samarbejde i Bevæg dig for livet, og at kommunerne har den daglige kontakt til mange af de unge, der er ekstra udfordret under coronakrisen.
Ingen vaccine mod ensomhed
Fælles for de 12 udvalgte indsatser er, at de kommer ud og virker stort set med det samme. Det har dog været afgørende i tildelingen af støtte, at der er et længere sigte med indsatsen, så de også bliver et middel i det lange arbejde med at skabe inkluderende fællesskaber for de unge.
”Udfordringen med ensomhed forsvinder desværre ikke med coronavaccinen. Derfor har det været vigtigt for os, at indsatserne peger fremad og er forankret et sted, hvor det kan køre videre også efter corona. Derfor er vi glad for, at vi også har andre stærke organisationer med lokalt som Red Barnet, Ventilen og Ungdommens Røde Kors. Samtidig har vi udvalgt nogle indsatser, der kan inspirere til, hvordan vi skaber nogle inkluderende indsatser give os vigtig inspiration til at arbejde med trivsel i den unge målgruppe i kommunerne og i idrætten fremover,” siger Thomas Bach, næstformand i DIF.
De 12 kommunale indsatser har tilsammen modtaget bevilling på 1.890.000 kroner.
Oversigt over indsatser
- I Aarhus skal frivillige ForeningsMentorer fra Red Barnet guide 200 udsatte børn og unge til foreningslivet
- I Hillerød uddannes 30 unge til at lave ferieaktiviteter i udsatte boligområder for andre børn og unge i samarbejde med Mødrehjælpen og Ungdommens Røde Kors
- I Lejre laves feriecamp for udsatte børn i sommerferien i samarbejde med Lejre Bibliotek & Arkiv
- I Faaborg-Midtfyn afvikles sammen med Red Barnet mountainbike og sporbygning for ensomme unge for at give succesoplevelser
- I Brønderslev aktiveres udsatte børn og unge fra bl.a. Red Barnet med et ”sommerpas” til foreningsaktiviteter
- I Ikast-Brande laves aktiviteter sammen med bl.a. Dansk Skoleskak for unge misbrugere med fokus på koncentration og en vej ind i fællesskabet
- I Guldborgsund skabes idrætsaktiviteter i SFO’er med brobygning til foreningslivet i samarbejde med bl.a. Psykiatrifonden og BROEN Guldborgsund.
- På Frederiksberg arbejdes der sammen med Ventilen med at udvikle særlige foreninger til at tiltrække og rumme udsatte unge
- I Randers igangsættes brobygningsindsats i udsat boligområde i samarbejde med blandt andre Red Barnet
- I Holstebro afholdes pigecamps og friluftscamps for udsatte børnefamilier i samarbejde med Holstebro Ungdomsskole og SSP
- I Høje-Taastrup laves der brobygningsindsatser til foreningslivet for udsatte unge fra Ungdommens Røde Kors
- I Silkeborg uddannes unge i udsatte boligområder til at være friluftsguides sammen med boligsocial helhedsplan
Kommentarer