Kultur

300.000 bladtegninger får nyt museum i Aarhus

Dronning Margrethe åbnede fredag et nyt museum i Den Gamle By i Aarhus for et kæmpe arkiv af danske bladtegninger.

Mere end 300.000 originale bladtegninger er nu flyttet fra Det Kongelige Bibliotek til Den Gamle By. Projektet har været næsten fire år undervejs og på Aarhus Festuges åbningsdag fredag 25. august slog Museet for Dansk Bladtegning dørene op i de historiske rammer i Den Gamle By.

Det er 175 års danske bladtegnere og tradition, der nu får sit helt eget museum i Århus. Den Gamle By akkompagneret af protektor. Dronning Margrethe slog i dag dørene op til et helt nyt museum for blad tegning.

Udstillingen vil bestå af et udsnit af de i alt 300.000 originale blad tegninger, som er overdraget til museet fra Det Kongelige Bibliotek i København. I sin åbningstale for udstillingen lagde dronningen ikke skjul på, at hun har stor respekt for de danske bladtegnere og evner.

I sin tale sagde Dronningen blandt andet:

– De forskellige tegnere har hver sin personlighed og på en eller anden mærkelig måde, får de hver især fortolket personer, de gengiver, som om det er den eneste rigtige måde, de skal se ud på.

Dronningen lagde især vægt på den forskellighed, der blandt landets satire- og bladtegnere.

– Selv om det er tre, fire, fem forskellige tegnere, der har fat i den samme person, siger man hver gang, ja han har et virkelig godt overblik. Jeg har altid moret mig meget over det, også når det gælder mig selv som offer.

De godt 300.000 bladtegninger er blevet overdraget fra Det Kongelige Bibliotek til Museet for Dansk Bladtegning, der har til huse i Den Gamle By i Aarhus.

– Selv om verden i dag er mere digital end nogensinde før, så er bladtegninger stadig et vigtigt medie i nyhedsformidling og politisk debat, udtaler direktør for Den Gamle By Thomas Bloch Ravn.

Bladtegningerne har indtil nu været udstillet på Det Kongelige Bibliotek i København.

Den Gamle By huser i forvejen Dansk Plakatmuseum, og derfor er det ifølge Thomas Bloch Ravn nærliggende også at udstille bladtegninger.

– De to medier sammen skaber en parallel samling, der med letforståelig dagligkunst – på papir vel at mærke – sender budskaber og fortællinger ud om vores fælles historie, siger han.

Det er ikke alle 300.000 originale bladtegninger, der udstilles fra starten.

Det gør derimod 98 udvalgte tegninger, der illustrerer 175 års bladtegnerhistorie.

 

Kommentarer