Samfund

Aarhus Bibliotekerne får midler til demokrati og naturdannelse

Aarhus Bibliotekerne får 2,2 mio. kr. fra ”Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre”.

Aarhus Bibliotekerne har modtaget mere end 2,2 mio. kr. i tilskud til projekter, der skal styrke det lokale demokrati, naturdannelse og demokrati i børnehøjde. Tilskuddet er givet fra Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre. Midlerne betyder, at der nu kan sættes ekstra fokus på udviklingen af bibliotekernes demokratiindsats samt få undersøgt, hvordan biblioteker kan bidrage til naturdannelse for familier og børn. 

Ikke bare Aarhus men også en række andre danske biblioteker får mulighed for at sætte udviklingsprojekter i gang. I alt 39 projekter landet over har fået tilskud til projekter, der blandt andet omhandler demokrati, digital dannelse, litteratur, og formidling af FN’s Verdensmål. Midlerne kommer fra ”Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre”.

Projektmidlerne kommer borgerne i Aarhus til gode, når der bliver udviklet nye services – og samtidig er projekterne også med til at drive biblioteksudviklingen i Danmark frem. 

Høj innovationskraft i bibliotekerne

I Aarhus fik tre projektforslag støtte:

Hyperlokal, demokratisk debat og samtale:

Mulighederne for at deltage i den offentlige samtale har aldrig været mere mangfoldige. Samtidig viser undersøgelser, at debattonen afskrækker flertallet af danskerne fra at deltage. For at styrke den offentlige samtale, debatkulturen og lokale fællesskaber vil biblioteker, lokale medier og DMJX sammen gennemføre debat- og samtalearrangementer med fokus på lokale emner. 

Samarbejdspartnere: Aarhus Bibliotekerne, DJMX, Rudersdal Bibliotekerne, RisskovLIV og GellerupLIVE.

Børnenes demokrati:

I tværfagligt samarbejde mellem biblioteker, skoler og forskere skal projektet udvikle og afprøve aktiviteter, der forbereder skoleelever fra 4. til 6. klasse til deltagelse og medansvar i et samfund med frihed og folkestyre. Målet er, at børnene får erfaringer med demokratisk handling, styrket deres handlekompetence og øget deres demokratiske selvtillid.

Samarbejdspartnere: Randers Bibliotek, Silkeborg Bibliotek, Rudersdal Bibliotekerne, VIA

Naturdannelse med børn og familier (et modningsprojekt):

Flertallet af børn i DK får aldrig oplevelser i naturen. Manglende viden om natur og fælles naturoplevelser er et problem for det enkelt barn og for demokrati i en bæredygtig fremtid. Vi skal undersøge, hvordan biblioteker kan blive platforme for naturdannelse for børn og familier.

Samarbejdspartnere: Fire biblioteker: Randers, Ringkøbing, Svendborg og Aarhus.

Udover de tre projekter er Aarhus Bibliotekerne også med i et stort projekt med blandt andre Aalborg Bibliotekerne, Herning og Det Digitale Folkebibliotek. Projektet skal revolutionere bibliotekernes arbejde med børns læsekultur ved at gøre børneinddragelse til en kongstanke, når bibliotekerne formidler litteratur til børn. 

Fakta om puljen

Formålet med ”Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre” er at understøtte udviklingen af bibliotekerne og deres opgave med at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet.

Midlerne udmøntes som ansøgningspulje og andre initiativer, der understøtter formålet.

Det er Strategisk Biblioteksudvalg, der behandler ansøgninger og uddeler puljen. Strategisk Biblioteksudvalg består af otte repræsentanter fra henholdsvis folkebibliotekerne, Det Kgl. Bibliotek, KL, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og Slots- og Kulturstyrelsen. Udvalget er nedsat af kulturministeren med det formål at målrette og kvalificere statens midler til udviklingstiltag inden for folkebiblioteksområdet.

De strategiske indsatsområder for puljen er besluttet af kulturministeren efter drøftelse med KL på baggrund af input fra Strategisk Biblioteksudvalg, og i år er puljen udbudt med seks indsatsområder. Slots- og Kulturstyrelsen har modtaget i alt 72 ansøgninger, hvoraf 39 projekter har modtaget støtte.

Kommentarer