Samfund

Aarhus-elever løb med førstepladsen: Vil hjælpe voldsramte kvinder

Fem elever fra Egå Gymnasium løb onsdag eftermiddag med sejren og 10.000 kroner i den landsdækkende innovationskonkurrence 'Global Goals Programme' for STX-elever fra hele landet. Foto: Fonden for Entreprenørskab

En informationskampagne og et støttesmykke til at hjælpe voldsramte kvinder var så god en idé, at fem elever fra Egå Gymnasium i Aarhus snuppede førstepladsen i den landsdækkende innovationskonkurrence Global Goals Programme.

Fem elever fra Egå Gymnasium løb onsdag eftermiddag med sejren og 10.000 kroner i den landsdækkende innovationskonkurrence ‘Global Goals Programme’ for STX-elever fra hele landet.

– Vi er vildt glade, men virkelig også overraskede. Det havde vi overhovedet ikke turde håbe på. Da vi gik i gang med arbejdet, vidste vi kun, at vi alle gik op i kvinders rettigheder, og det blev vores udgangspunkt. Og så har vi lært af den her proces, at du kan nå virkelig langt ved at tage chancer og række ud til folk, og det er også derfor, at vi er kommet så langt med vores idé, sagde Chantal Nielsen fra vindergruppen, der udover hende består af Liva Melin, Laura Bøje Olsen, Nahwa Danouf og Basma Ahmed Abduljabar.

Med udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål har mere end 1000 elever gennem efteråret arbejdet med at finde løsninger på nogle af verdens øjeblikkelige udfordringer. Deres projekter har været en del af undervisningen i forskellige fag, og dertil har de deltaget i den landsdækkende konkurrence Global Goals Programme, der bliver afviklet i et samarbejde mellem Fonden for Entreprenørskab og Røde Kors.

Vindergruppens idé om en informationskampagne på TikTok og andre sociale medier, der skal hjælpe unge kvinder i voldelige parforhold, og et støttesmykke imponerede dommerne i så høj grad, at de strøg forbi de nærmeste konkurrenter, da finalen blev afviklet fra et studie hos Røde Kors i København.

Pitchet for dommere

Elever og dommere deltog online, mens vært Sofie Østergaard samlede trådene fra studiet på Blegdamsvej. De deltagende elever og dommere havde forinden pitchet og bedømt idéerne via teamsmøder.

– Holdet har arbejdet rigtig hårdt, sat sig godt ind i problemstillingen og har skabt en virkelig god løsning. De er nået langt, har været ambitiøse og været gode til at inddrage relevante samarbejdspartnere. De har virkelig engageret sig som team, sagde Røde Kors’ generalsekretær Anders Ladekarl, da han overrakte det glade budskab til eleverne.

Andenpladsen og 6000 kroner gik til gruppen WP, Women Power, fra Greve Gymnasium for deres idé om at skabe et innovativt og inkluderende fitnesscenter i Ishøj, der er dedikeret til kvinder og kvinder med anden etnisk baggrund.

Tredjepladsen og 4000 kroner blev vundet af gruppen Too Fire To Burn fra Øregård Gymnasium i Hellerup nord for København med idéen om at ændre modebranchen ved at fjerne al unødvendig forbrænding af tøj. Det gør de ved at tilbyde skræddersyede bokse til forbrugerne med tøj, der ellers ville blive brændt.

Særpris til idé om sæbeproduktion i Malawi

Udover priser til første-, anden og tredjepladsen uddelte Røde Kors en særpris og 5000 kroner til gruppen SOAP fra Ordrup Gymnasium for deres idé om en sæbe, der skal produceres lokalt i Malawi.

Holdet fik prisen, fordi de har udviklet en konkret idé, der kan være med til at nå verdensmål 3 om sundhed, verdensmål 6 om sanitet, verdensmål 8 om anstændige jobs og verdensmål 12 om ansvarlig produktion. Hele tankegangen i idéen er, at lokale producerer sæbe, skaber arbejdspladser og naturligvis forbedrer hygiejne for at forhindre smitsomme sygdomme.

Dommerne var meget imponerende af holdets research, og hvordan de har været i kontakt med FN, Røde Kors og myndigheder i Malawi for at tjekke idéen og dens muligheder.

Særprisen vakte stor glæde hos eleverne.

– Vi er meget overraskede over at få særprisen. Det har været en hård arbejdsproces, men virkelig sjov, fordi vi har udfordret os selv og virkelig lært noget. Vi håber, at vi kan gøre idéen til virkelighed, men vi ved også, at vi får brug for hjælp fra andre, sagde Albert Bjuring fra gruppen, der udover ham består af Martin Hansen og Mingus Henckel.

 

Kommentarer