Kultur

Aarhus Festuge officielt skudt i gang med gallaåbning i Musikhuset

Borgmester Jacob Bundsgaard bød velkommen til H.M. Dronningen, protektor på Aarhus Festuge, som her modtog blomster af den ukrainske pige Kira under åbningen af Aarhus Festuge 2023. Foto: Inge Lynggaard.

Fredag aften klokken 18.30 var den røde løber rullet ud foran Musikhuset i Aarhus i anledning af den officielle åbning af Aarhus Festuge 2023. Anledningen var også, at Hendes Majestæt Dronning Margrethe II – som protektor på Aarhus Festuge – ville ankomme, og traditionen tro holde tale og overvære årets gallaforestilling.

Lidt forsinket ankom Dronningen og blev på den røde løber modtaget af borgmester Jacob Bundsgaard og den 4-årige ukrainske pige Kira Ivanova, som overrakte blomster til hendes Majestæt Dronningen.

Kira ankom til Danmark med sine forældre i april året 2022 fra den krigshærgede by Kharkiv, den næststørste i Ukraine. Kira er en meget aktiv, social pige, der elsker musik og dans. Hendes forældre, Margarita og Maxim, er begge i arbejde i Aarhus som henholdsvis lysmontør og IT-programmør. Margarita, der er uddannet læge fra hjemlandet, arbejder på også at få dansk lægeeksamen.

Inden for i Musikhuset indledte borgmester Jacob Bundsgaard med en tale, hvor omdrejningspunktet var, at vi skal værne om og bevare det fællesskab vi har med hinanden. Aarhus vokser markant i disse år, og netop det, at mange nye kommer til, bliver udfordringen at inkludere alle i fællesskabet.

Festugens tema er de næste tre år Mind the Gap. Teamet er en henvisning til de skel, der er på kryds og tværs af mennesker. Om dette sagde borgmesteren blandt andet:

– Temaet Mind the Gap skal over de næste år minde os om, at vi lever i en by og i en verden, hvor der er spændende og inspirerende sprækker mellem os mennesker

Til galaåbningen optrådte den catalanske teatergruppe Insectotròpics med en virtuos fortolkning af den græske myte om Orfeus, hvor publikum tages med på en storstilet rejse gennem tid og sted og på tværs af den digitale sfære, hvor den antikke fortællings tematisering af kærlighed og døden væves sammen med spørgsmål om sociale medier og den digitale verdens påvirkning på vores fysiske virkelighed.

Foruden H.M. Dronningen og en række særligt inviterede personer, var der som noget helt særligt i år sat 400 billetter til salg til offentligheden.

Kommentarer