Livsstil og forbrug

Aarhus lægger asfalt til første skridt på vejen mod CO2-neutral drift hos Meyers

Direktør for Meyers Køkken & Venues, Digital og Marketing, Jesper Wacherhausen, i selskab med de nye elbiler. Foto: PR.

I marts præsenterede Meyers en ambitiøs klimastrategi med et delmål om at gøre al drift CO2-neutral allerede inden 2025. Nu har man sat nøglen i tændingen på planerne med udrulning af elbiler til levering af firmafrokoster i og omkring Aarhus. Et valg, der flugter med virksomhedskundernes efterspørgsel på mad med grøn omtanke, fortæller direktør, Jesper Wacherhausen.

Et lille tiltag med stor betydning:

Det er blot lidt over en måned siden, at mad- og måltidsvirksomheden Meyers lancerede en ny klimastrategi, som sætter ambitiøse mål for at halvere virksomhedens udledning af drivhusgasser frem mod 2030. Men allerede i 2025 skal driften af egne kontorer og køkkener være klimaneutral, og derfor er Meyers allerede nu klar med første skridt på vejen: Elbiler til levering af firmafrokostordninger og festcatering fra køkkenet i Aarhus. 

”I Meyers stammer op mod 95% af vores klimapåvirkning fra de råvarer, vi vælger at komme i gryderne og på tallerkenerne, mens kun 5% kan henføres til vores daglige drift,” fortæller direktør for Meyers Køkken, Jesper Wacherhausen, og uddyber: 

”Men lidt har også ret, og vi ved, at fysiske symboler og visuelle tiltag tæller meget i måden, hvorpå den grønne omstilling kommunikeres og konkretiseres. De første elbiler knyttet til vores produktion af firmafrokoster og festmad i Tranbjerg syd for Aarhus er måske en mindre brik i en større strategi omkring CO2-neutral drift, men viser vores fulde commitment til at gøre en forskel.”

Hamonerer med grønt fokus hos både kunder og kommune:

At Meyers påbegynder sin udrulning af el-drevet måltidslevering i Aarhus og omegn harmonerer godt med kommunens fokus på at gøre Danmarks andenstørste by lettere tilgængelig for netop el-billister. I marts meldte man ud, at parkering for elbiler bliver gratis på alle kommunale parkeringspladser fra efteråret og på eksisterende elbils-pladser allerede nu.

At den grønne omstilling er i fokus netop i Aarhus mærker Jesper Wacherhausen og hans team fra Meyers Køkken i Tranbjerg tydeligt: 

”At det bliver nemmere at komme rundt i byen som elbillist er selvfølgelig dejligt for os rent lavpraktisk, nu hvor vi har investeret i at udvide vores leveringsflåde med varevogne, der kører på strøm. Men i et større perspektiv flugter tiltaget også med den interesse for grøn omtanke, vi møder ude hos vores østjyske virksomhedskunder,” fortæller han og slutter: 

”Vi oplever stor efterspørgsel på frokostordninger, der tager højde for klimaudfordringerne. Det gælder både i forhold til den mad, vi serverer, men også i forhold til hvordan vi emballerer og leverer maden. Her har vi med vores nye klimastrategi – og målet om at reducere CO2-aftrykket fra både råvarer og drift – et unikt afsæt for at synliggøre og bygge videre på den rejse, vi som virksomhed har været på gennem mange år”. 

Fakta: 

  • Meyers offentliggjorde ultimo marts 2021 beregninger af sit klimaaftryk, og satte samtidig ambitiøse mål for at reducere virksomhedens udledning af drivhusgasser. 
  • Meyers vil mindske CO2-aftrykket fra råvareforbruget med 30% pr. kg. mad allerede i 2025, og med 50% pr. kg. mad inden 2030.
  • Beregningsmetoden er lavet i samarbejde med livcscyklus-eksperterne fra 2.-0 LCA Consultants og bygger oven på tal fra den grønne tænketank Concitos ’Store Klimadatabase’. Med de nye indsigter kan Meyers anskueliggøre klimaaftrykket helt ned på måltids- og råvareniveau: Fra den store firmajulefrokost til den mindste ært. 
  • Herudover skal driften i Meyers egne køkkener, restauranter, bagerier og andre faciliteter være CO2-neutral i 2025. Det skal ske ved at optimere på drift, transport og energiforbrug, så CO2-aftrykket reduceres mest muligt. Det sidste stykke, hvor man ikke kan komme helt i mål – fordi der altid vil være et aftryk – vil Meyers nå ved at støtte veldokumenterede projekter, der fører til en reel og langsigtet CO2-lagring.
  • Første skridt på vejen mod CO2-neutral drift er skifte 40% af den kørende flåde af varevogne hos Meyers Køkken i Tranbjerg syd for Aarhus til elbiler. På sigt er målet, at hele flåden skal køre på el. 
  • Derudover vil al strøm, Meyers bruger, allerede fra 2021 komme fra vedvarende kilder.
  • De nye el-varevogne er af mærket Citroën e-Jumpy og kommer fra Uggerhøj Biler i Tranbjerg.  

Kommentarer