Kultur og events

Aarhus Teaters Sofia Nolsøe vinder prestigefyldt teaterpris

Foto: Aarhus Teater/ Anna Marín Schram

Aarhus Teaters ensembleskuespiller Sofia Nolsøe har netop modtaget en af teaterbranchens mest prestigefyldte hædersbevisninger: Teaterpokalen 2021. Det skete mandag aften ved en festlig prisoverrækkelse på Folketeatret. Med prisen skriver Nolsøe sig ind i en fornem række af store navne, der har modtaget prisen, bl.a. Ghita Nørby, Bodil Jørgensen og Lars Mikkelsen. Sofia Nolsøe vinder Teaterpokalen for sine præstationer i forestillingerne A Clockwork Orange og Når vi døde vågner.

”Man er aldrig i tvivl om, hvornår du træder ind på scenen”

– fra juryens motivering

Journalist ved Radio4 og anmelder på Kristeligt Dagblad Lene Grønborg Poulsen overrakte prisen og motiverede valget af Sofia Nolsøe på vegne af juryen således:

”Man er aldrig i tvivl om, hvornår du træder ind på scenen. Du tager rummet med en stor overbevisende kraft og favner hele spektret, så vi som publikum ender helt yderst på stolekanten og trækker eller holder vejret med dig. (…) Spændvidden er (…) stor, når man med nerve mestrer alt fra det naturalistiske og surreelle hos Ibsen til det vilde og voldlige i 1960’ernes ”A Clockwork Orange”.

Med prisen modtog Sofia Nolsøe 50.000 kr. og selve Teaterpokalen, en sølvskål udført af sølvsmed Manuel Sjødahl.

Teaterdirektør på Aarhus Teater Trine Holm Thomsen siger om hæderen til Sofia Nolsøe:

“Jeg er ovenud glad for, at Sofia hædres med denne fornemme pris. Hun er en yderst begavet skuespiller og en fantastisk kreativ, stærk og medskabende kraft i forestillinger som A Clockwork Orange og Når vi døde vågner, som hun får prisen for. Samtidig er det så dejligt, at Aarhus Teaters dygtige skuespillere i den grad bemærkes og fremhæves ved flere lejligheder”.

Sofia Nolsøe var i fornemt selskab i rækken af nominerede til Teaterpokalen 2021:

  • Sceneinstruktør Viktor Tjerneld for En folkefjende – Nørrebro Teater & Odense Teater 
  • Skuespiller Søren Pilmark for En folkefjende – Nørrebro Teater & Odense Teater
  • Skuespiller Anette Støvelbæk for Sandhed og konsekvens – Teatret ved Sorte hest
  • Solodanser Ida Praetorius for Romeo og Julie – Det Kongelige Teater 
  • Koreograf og instruktør Stephanie Thomasen for Plejer er død – Limbo – Uppercut Danseteater

Hovedrolle i Cabaret

Sofia Nolsøe er netop nu aktuel i Christian Lollikes Kagefabrikken, der spiller på Scala til 18. december. Til maj 2022 kan publikum opleve hende i hovedrollen som den ikoniske Sally Bowles i musicalen Cabaret. Her hensættes Store Scene til de løsslupne Berlin i 1930, hvor der fra natklubben Kit Kat Klub hver aften lyder “Willkommen – Bienvenue – Welcome!

Forestillingen iscenesættes af Niclas Bendixen, har scenografi af Benjamin La Cour og Sascha Dupont som kapelmester. Premiere 5. maj.

Sofia Nolsøes roller på Aarhus Teater

Sofia Nolsøe er uddannet fra Statens Teaterskole i 2011.Efter at have optrådt på adskillige teatre i hovedstaden blev hun i 2015 en fast del af Aarhus Teaters ensemble, hvor hun har medvirket i en lang række forestillinger:

2021/22

Cabaret (Sally Bowles – hovedrolle)

Kagefabrikken (Zeinab)

Når vi døde vågner (Maja)

2020/21

A Clockwork Orange (Bum)

2019/20

Lazarus (Elly)

2018/19

Dancer ind the dark (Selma – hovedrolle)

Erasmus Montanus (Lisbed)

Friheden

The Rocky Horror Show (Magenta)

2017/18

Lav Sol

2016/17

Erasmus Montanus (Lisbed – Årets Teaterforestilling 2017)

American Spirit

2015/16

Familien der kunne tale om alt (Asta)

Fornuft og følelse (Elinor Dashwood)

Imagine

Om Foreningen af danske teaterjournalister

Foreningens priser støttes af Slots – og Kulturstyrelsen. Teaterpokalen er Danmarks ældste teaterpris, som siden 1933 er blevet uddelt af Foreningen Danske Teaterjournalister. En lang række store navne i dansk teater har modtaget prisen, bl.a. Liva Weel, Osvald Helmuth, Bodil Kjer, Clara Pontoppidan, Ghita Nørby, Bodil Jørgensen og Lars Mikkelsen. https://teaterjournalist.dk/

Kommentarer