Erhverv

Afgående bestyrelsesformand: Erhverv Aarhus er i topform, og det er jeg faktisk lidt stolt af

Nuværende bestyrelsesformand i Erhverv Aarhus, Terje Vammen, træder af efter seks år på posten, når foreningen i dag afholder generalforsamling.

Efter ni år i bestyrelsen for Erhverv Aarhus, de seneste seks år som formand, takker 63-årige Terje Vammen af, når foreningen i dag afholder generalforsamling på Scandic Aarhus City. Han bevarer dog medlemskab af foreningen for sin næsten nye iværksættervirksomhed, Silverlining Research, der netop i denne uge er kåret som Børsen Gazelle.

Af: Jan Hagsholm

Aarhus Netavis fik en snak med den afgående bestyrelsesformand om ni års refleksioner, og hvad fremtiden nu byder på.

Hvad er det mest markante, der er sket i dine seks år på posten?

– Erhverv Aarhus har gennem de seneste år været igennem en særdeles positiv udvikling. Jeg oplever, at vores erhvervspolitiske indflydelse er øget, blandt andet gennem et intensiveret og konstruktivt samarbejde med Aarhus Kommune og en række lokale aktører, siger den afgående formand.

På den store klinge nævner Terje Vammen de lange seje træk om udvidelse af E45, finansiering af Marselistunnelen, forbedring af mobiliteten i Aarhusområdet og senest fremtidssikringen af Aarhus Havn.

– Vi har også haft fokus på at øge samarbejdet mellem erhvervsliv og kulturliv i byen samt at gøre en indsats for beskæftigelsen for både dimittender og den internationale arbejdskraft, som vi i den grad har brug for, påpeger han.

Terje Vammen glæder sig også over, at Erhverv Aarhus har stor tilslutning til foreningens mange videns- og netværksarrangementer, som afholdes gennem hele året.

– Det skyldes i høj grad stort engagement i vores udvalg og en dedikeret indsats blandt vores dygtige medarbejdere på sekretariatet. Jeg synes jeg efterlader foreningen i topform, og det er jeg egentligt lidt stolt af.

Hvor ser du Aarhus i konkurrencen om at tiltrække nye virksomheder og iværksættere?

– Aarhus står virkeligt godt i forhold til København, Odense og Aalborg, som vi normalt sammenligner os med. Vores profil som en stærk uddannelsesby er vigtig, når både danske og internationale virksomheder kigger på udbuddet af attraktiv arbejdskraft. Det gælder også nye virksomheder, hvor vi i Aarhus kan bryste os af at have en høj overlevelsesrate af iværksættere.

Terje Vammen peger også på, at Aarhus er en kulturelt spændende by med både et grønt og blåt opland, som løbende byudvikles, så der kan være plads til de 5.000 nye borgere, der kommer til området hvert eneste år.

Hvilke muligheder ser du for Aarhus som international erhvervsby og område?

– Aarhus er Danmarks andenstørste vækstmotor, og vi kan sagtens være med som en international erhvervsby. Selvom vi ikke er verdenskendte som “Copenhagen” brandet, så overrasker vi stort set altid vores besøgende positivt med vores imødekommenhed, nærhed, muligheder og mange kompetente medarbejdere. Det er blandt andet drevet af vores uddannelsesinstitutioner som AU og VIA, men også gennem tradition for at have dygtige erhvervsuddannede, siger Terje Vammen og tilføjer:

– Vi tænker også i dag på det sammenhængende erhvervs- og pendlerområde, der udgøres af hele Østjylland og ikke kun Aarhus Kommune. Her er kommunegrænserne ikke så vigtige for hverken virksomheder eller medarbejdere.

Hvor mener du, Erhverv Aarhus har sin eksistensberettigelse til byens udvikling?

– Som selvstændig og uafhængig medlemsforening skal Erhverv Aarhus til stadighed forblive relevant for samarbejde og udvikling. Derfor forfølger vi en aktiv og samtidig balanceret samarbejdsstrategi, hvor omdrejningspunktet er at deltage og fremme vores synspunkter og fremsynede holdninger samt erhvervspolitiske vinkler. Det er helt nødvendigt at være tydelige omkring byens udvikling og behov, fastslår Terje Vammen.

Hvordan kan Erhverv Aarhus bidrage til, at unge vælger Aarhus virksomheder til og bliver i byen?

– Aarhus er den by i Danmark, der har den forholdsvist største andel af unge under uddannelse, og vi er flere gange kåret som årets bedste uddannelsesby. Vi har ligeledes mange udenlandske unge, der kommer til byen for at studere eller arbejde. Det er vigtigt at have blik for unges behov og ønsker fremadrettet, siger Terje Vammen og henviser til at Erhverv Aarhus gennem mentorordninger og lignende hjælper nyuddannede i job i Aarhus.

– På det mere generelle plan vil vi gerne være med i samspillet mellem erhverv, kultur og kommune om at gøre byen til et dejligt sted at bosætte sig. Vi skal være en del af fortællingen om, at vi har et rigt udbud af kultur- og fritidsaktiviteter. Som eksempel samarbejder vi om Music City med masser af gratis koncerter, og lige nu har vi fokus på at forbedre vores unges trivsel, som jo er en væsentlig udfordring.

Hvad er på tegnebrættet for Terje Vammen i fremtiden uden for Erhverv Aarhus?

– Jeg kommer ikke til at kede mig, smiler Terje Vammen og fortsætter:

– Og så glæder jeg mig til at få mere tid til en indsats i min egen iværksættervirksomhed Silverlining Research, som jeg startede for fire år siden med to gode kolleger. Vi er netop blevet kåret som en af årets Børsen Gazeller, og vi har også nok at gøre med at videreudvikle virksomheden. Så jeg forbliver erhvervsaktiv med egen vækstvirksomhed. Og så bevarer jeg naturligvis medlemskabet i Erhverv Aarhus og vil deltage i arbejdet med byudvikling og infrastruktur, siger han og tilføjer:

– Jeg arbejder også stadig i flere bestyrelser med emner, jeg har stor interesse for som for eksempel Visit Aarhus, der dygtigt fremmer turismen i det østjyske område, i CDEU, vores fælles EU-kontor i Region Midtjylland, Spar Nords Bankråd for Aarhus, Århus Akademi, vores store HF og toårige STX-uddannelsesinstitution samt Kattegatcentret.

– Og så vil jeg glæde mig til fritid, rejser og oplevelser med min familie, slutter Terje Vammen.

Kommentarer