Bålmad boomer under corona
Madlavning over bål er vokset eksplosivt under corona, viser ny rundspørge foretaget af XL-BYG. Især de unge går forrest og har efterladt butikkerne med tomme hylder.
Mens Instagram de seneste måneder er druknet i nyudsprungne vinterbadere og fastelavnsbolleanbefalinger, er en hyggelig trend gået under radaren. En ny rundspørge fra XL-BYG viser nemlig, at snobrød, smeltede skumfiduser og mad over båls popularitet når nye højder under den landsdækkende nedlukning.
Landets største leverandører melder om tomme hylder og vækstrater på op til firehundrede procent i 2020 inden for alt grej til madlavning over bål. Det gælder både bålfade, gryder, pander, kander og andet udstyr til at lave en fuld middagsret i det fri.
– Vores forretninger blev nærmest ryddet for bålgrej, efter corona gjorde sit indtog, og udesæsonen for alvor fik fat. Her var der pludselig en mulighed for, at man kunne samles børn og voksne og hygge sig med madlavning uden at bryde nogle retningslinjer, siger Doris Larsen, der er specialist i udstyr til mad over bål og produktchef ved XL-BYG.
Ifølge Friluftsrådet har 34 procent af danskere været mere ude i naturen det seneste år end før. Mads Duzenius Christensen, der er ekspert i forbrugertrends og partner ved reklamebureauet Envision, kalder udviklingen markant.
– For få år siden var udekokkerering begrænset til mad på grillen i en sæson, der løb fra uge 16-36. I dag er mange i gang hele året og eksperimenterer lystigt. Fx med brændefyrede ovne og mad over bål. Og corona-nedlukningen, hvor danskerne har fået øjnene op for naturen, har blot styrket tendensen. Især de unge mellem 18 og 35 år er blevet storforbrugere af naturen og var også blandt de første til at være med på mad-over-bål-trenden, siger han.
Leger du også med tanken om at lave middagsmad over bål til hele familien, er det ifølge Doris Larsen langt fra nødvendigt at købe dig fattig i grej. Udstyrseksperten fra XL-BYG har disse fire gode råd:
Tænd op efter menuen
Skal du lave kakao eller en hurtig suppe, kan du nøjes med et kogebål, der laves af alle slags brænde i små stykker, så det er nemmere at justere varmen ved at fyre mere eller mindre. Skal du grille eller lave en ovnret, er et glødebål bedst. Det giver en høj, jævn og vedvarende varme. Tænd op 1-2 timer inden, du skal bruge bålet. Når de fleste kævler er godt brændte, spreder du bålet ud, så der kun er gløder tilbage. Her er det bedst med hårde træsorter som bøg, eg og ask. Alternativt kan du også blande lidt grillkul i bålet.
Styr på varmen
Det kan være udfordrende at styre varmen over et bål med det resultat, at maden brænder på eller går af kog, inden den er færdig. Derfor bør du bruge et bålstativ med en rist i en lang kæde, der let kan hæves og sænkes. Husk at tage gryden af risten, inden du løsner kæden.
Børnenes favorit
Hvis du vil lokke børnene væk fra skærmen og ud til bålhyggen, skal du skrue ned for ambitionerne og gå efter sikre hits som varm kakao, popcorn, pandekager – og så selvfølgelig snobrød. Det kræver en gryde, en bålrist, et popcornsnet, en pandekagepande med langt håndtag og snobrødspinde.
Start beskedent
Du kan roligt vente med at investere i deluxe grejet, til du ved, om bållivet er noget for dig. De billige modeller kan som udgangspunkt det samme som de dyre mærker. Det vigtigste er, at du går efter rigtigt båludstyr og fx ikke bruger almindelige pander og gryder med kort håndtag, som bliver varmet op af ilden og skal betjenes tæt på røgen.
Kommentarer