Boogie Woogie på Klostertorvet
Hver dag krydses mange aarhusianeres vej på Klostertorvet. Der er dem, der tager bussen. Dem, der er på vej på cafe. Og dem, der er på vej mod en festlig aften. I de mørke timer har nogle aarhusianere følt sig utrygge på torvet. Det skal et nyt lysprojekt være med til at ændre på.
Inden længe opsætter kunstneren Ruth Campau i samarbejde med Lys på Aarhus to skulpturer på torvet. Det skal være med til at øge trygheden for de mange mennesker, der hver dag færdes på torvet.
Lyskunst i det offentlige rum spiller ikke kun en vigtig rolle ved at bidrage til fortællingen om området, men værket kan også give borgerne et afbræk fra dagligdagens travlhed og skabe en tryggere stemning. Jeg er meget begejstret for, at kunstværket ’Klostertorv Boogie Woogie’ har fået netop denne placering på Klostertorvet, og det vil bidrage til at gøre fremtidens Klostertorvet til et endnu sjovere sted at opholde sig, fortæller Stephen Willacy, stadsarkitekt, Teknik og Miljø.
Inspirationen til skulpturernes form er hentet fra de takkede tage på Vor Frue Kirke. De udføres i farvet, hærdet glas, som tilføjer en farvestrålende dimension til Klostertorvet. Om dagen vil solens stråler lyse ind gennem det farvede glas, mens LED-lys vil tage over i de mørke timer.
Dommerkomité bag udvælgelsen
Ruth Campaus kunstværk er udvalgt af en dommerkomite bestående af stadsarkitekt Stephen Willacy, overinspektør fra ARoS Lise Pennington og billedkunstner Elle-Mie Ejdrup Hansen.
Valget faldt på Ruth Campaus ”Klostertorv Boogie Woogie”, fordi det forholder sig til arkitekturen på og livet omkring torvet, inddrager naturens kræfter og tilføjer en legende og lysende tilstedeværelse i de mørke timer, hvor der er behov for tryghed på Klostertorvet.
– Ruth Campau er én af vor tids væsentligste kunstnere, og hendes lysskulptur bugter sig som en håbefuld himmeltrappe op over den befærdede gade. Den er som en portal, der med kunstnerens karakteristiske farveflader indrammer både arkitekturen, trækker på historiens referencer og favner de mange mennesker, der alsidigt benytter det flerfunktionelle torv, siger Lise Pennington, overinspektør fra ARoS.
Rambøll har været inddraget i projektet og sørget for, at installationen teknisk lever op til den nødvendige sikkerhed i et befærdet byrum.
Opsætningen af skulpturerne begyndte mandag den 23. november 2020. Der bliver tændt for lyset i begyndelsen af december.
Projektet er støttet af Statens Kunstfond og Købmand Herman Sallings Fond.
Kommentarer