Livsstil og forbrug

Brug haven til jul – og genbrug julen i haven

Brug mos fra plænen til juledekorationen. Foto: Martin Sølyst.

Med corona-restriktioner bliver julen en anden i år, og derfor vil det måske varme ekstra meget at få en personlig juledekoration forærende. Og smukke dekorationer på julebordet behøver hverken koste en formue eller kaste store affaldsmængder af sig. Tværtimod er haven et rent skatkammer, hvor du både kan finde smukke materialer og genanvende meget af julens pynt bagefter.

Det er der ifølge Haveselskabet flere og flere, der får øjnene op for. Her mærker man en stigende interesse for at trække på haven i juletiden, og mange efterspørger inspiration til naturlig og bæredygtig julepynt. Og du behøver ikke have grønne fingre for at gøre julen grøn, understreger Haveselskabets havefaglige rådgiver Louise Møller, som her guider til, hvordan du får ekstra glæde af din have i julen – og hvordan du kan lade haven få glæde af julen i det nye år.

Juledekoration fra haven

Går du en tur i haven, vil du opdage, at den bugner med materialer til en smuk juledekoration. Grene fra stedsegrønne buske som buksbom og grangrene er oplagte, ligesom grankogler og mos fra plænen gør sig godt i en juledekoration. Man kan også med fordel lægge vejen forbi det afblomstrede staudebed, påpeger Louise Møller.

– Frøstande fra stauder, der er visnet ned, er meget dekorative. Man kan lade dem stå i deres naturlige farve eller spraye dem – for eksempel med guld eller sølv eller en farve med lidt glimmer i. De gør sig godt i både en vase eller i adventskransen, siger hun.

De visne blomster tørrer forholdsvis hurtigt, så de kan sprayes eller stå, som de er i en dekoration, så det kræver ikke meget arbejde at tage dem ind. 

– Alt hvad der står der derude nu, kan bruges indendørs, selv om det er visnet ned. Hortensia, løvehale og sankthansurt er flotte, men det er forskellige typer af tidsler også. Også den vilde plante kartebolle, som nogle vil forbinde med ukrudt, er smuk. Det er kun fantasien, der sætter grænser her. Og man kan sagtens supplere med ting, man finder i naturen, hvis man vil have flere slags stedsegrønt, kogler, mos eller bark, forklarer Louise Møller. 

”Det giver god mening at tænke i at kunne bruge det, der købes ind til dekorationer, igen i haven”, fortæller Rie Birk Lauridsen, der sidder i Haveselskabets Rådgivning, hvor medlemmer kan ringe ind og få svar på deres havespørgsmål, ”Vi har nogen, der i foråret spørger os, hvad de kan plante, så de har ting, der kan bruges til julepynt. Det er skønt at se, at vores medlemmer og haveejere generelt er begyndt at tænke på den måde”.

Vinterblomster 

Hyacinter og tulipaner med løg pryder ofte juledekorationer, og de kan med fordel plantes ud i haven, når de er færdige med at pynte indendøre. Men de skal graves ned med blade på.

– Det er vigtigt, at man ikke klipper bladene af, for der sidder kraft i bladene, som trækker ned i løget og er med til at danne næste års blomst. Man kan lade blomsten visne ned, til bladene falder af, eller grave løget ned med blade på, og så vil de blomstre i haven i foråret et år senere, forklarer Louise Møller. 

Vil du tænke haven ind i billedet, allerede når du køber juledekorationer og pynt til bordet, er julerosen et godt bud. Den har bedst af ikke at være inde i en varm stue alt for længe, og derfor er det oplagt at plante den ud lige efter jul.

– Julerosen blomstrer på et tidspunkt, hvor næsten intet andet blomstrer, og derfor er den så fin i haven. Den kan også sagtens stå i en krukke, hvis man ikke har plads i bedet, siger Louise Møller. 

Klar på en udfordring

Hvis du virkelig vil ‘nørde’ igennem i haven og er klar på et mere udfordrende projekt, kan du kaste dig over Amaryllis, som mange også kender under navnet Ridderstjerne eller De Fire Verdenshjørner. Den blomstrer fra et stort løg og kan købes i butikkerne ved juletid. Men løget kan ikke lægges i jorden på samme måde som hyacinter og tulipaner, for den tropiske blomst kan ikke rigtig gro i vores nordiske haver. 

– Men har du tålmodighed, kan du drive en ny blomst frem til næste jul. Når Amaryllis er afblomstret, stilles den et køligt sted. Til foråret kan den stilles ud på terrassen eller i haven – mange vælger et skjult sted i haven, for den er ikke så pæn i sin hvileperiode. Blomsten får mange lange blade, som visner ned, når vi når længere hen på sæsonen. De klippes fra, og dermed kan en ny blomst drives frem, som vil blomstre til jul, forklarer Louise Møller. 

Har du mod på at drive din egen Amaryllis frem, kan du finde en guide til hele processen her.

Find endnu mere inspiration til smukke kranse, juledekorationer og valg af juletræ her. 

Husk også at give juletræet til haven

Når julen sidst på året pakkes væk igen, kan haven få glæde af både juletræ og dekorationer. 

– Grenene kan klippes af juletræet og lægges over sarte planter. Det er ofte først i januar-februar, at vinteren rigtig kommer, og sarte planter skal beskyttes. Men hvis man har rododendron eller et surbundsbed, er det oplagt at dedikere juletræet til det. Findel træet i så små stykker som muligt eller kør det gennem komposthakkeren og læg det i surbundsbedet. Det er med til at holde pH-værdien i bedet lav, forklarer Louise Møller og tilføjer:

– Nogle kommuner tilbyder at få juletræet i flishakkeren, så man kan få flisen med hjem og lægge under hækken eller et nyplantet træ. Det er godt for nyplantede træer, så de ikke skal konkurrere med græsset.

Foto:

  • Brug mos fra plænen til juledekorationen
  • Brug naturens egne materialer
  • Plant hyacinterne ud i haven efter de har pyntet inden for
  • Nyd julerosen nu i en krukke – og plant den ud i haven bagefter
  • Frøstand
  • Amaryllis

Kommentarer