Butikker skylder 1,5 milliard mere i husleje end for et år siden
Siden det spæde forår har gadebutikkerne haft mulighed for at holde åbent, men der er stadig mørke skyer over butikkernes økonomi. Således skylder de 1,5 mia. kr. mere i leje nu end i marts 2020, viser en ny undersøgelse fra EjendomDanmark.
Flere nedlukninger slider på økonomien hos de danske butikker. Således skylder de 1,5 mia. kr. mere i husleje nu, end de gjorde for et år siden. Det betyder også, at butikkerne nu mangler at betale husleje for 2,2 mia. kr. Det viser en ny undersøgelse fra EjendomDanmark.
De høje restancer er et udtryk for, at ejendomsejerne selv her over et år inde i coronakrisen holder hånden under deres erhvervslejere, og at der bliver arbejdet på at finde løsninger. Men det er ikke holdbart i længden, at der ikke bliver betalt leje, og derfor er genåbningen vigtig, forklarer Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark:
”Men genåbningen alene fjerner ikke den pukkel, der har oparbejdet sig det seneste år. Det vil kræve ressourcer at komme op igen, og derfor er det vigtigt, at der bliver skabt et sundt klima for ejendomsbranchen og de mange virksomheder i ejendommene. Ellers ender det med at skabe en dominoeffekt, hvor problemerne blot falder videre til ejerne, der også selv har store forpligtelser,” siger han.
Bedre end ved årsskiftet
Butikkerne har dog lavere restancer, end de havde været ved årsskiftet. Det er hjulpet på vej af to ting; at butikker langs gaderne fik lov til at genåbne i marts, samt at mange betaler deres restancer, når der er mulighed for det.
”Siden krisens begyndelse har det været butikkerne, der har været nogle af de allermest udsatte og har haft størst brug for hjælp fra deres ejere. Selvom der er kommet mere styr på hjælpepakkerne, end der var i foråret, så er der stadig en pukkel fra det seneste år, der skal afvikles,” siger Jannick Nytoft.
For alle ejendomme mangler der i marts at blive betalt husleje for 2,7 mia. kr. Det er 1,8 mia. kr. mere, end i marts 2020.
Kommentarer