Dansk strikdesigner står bag Festugeplakaten 2022
Under coronapandemien spredte garnfeberen sig ind over landet. Fra de yngste til de ældste. Nu har garnet også fundet vej til Festugeplakaten 2022, som er skabt af den danske strikdesigner Lærke Bagger og inspireret af tre årtiers hits fra aarhusianske musikere.
Det kan måske være svært at forestille sig, hvordan gule, blå og røde garnnøgler kan flette sig sammen og skabe en plakat. Men det er ikke mindre det, der er tilfældet for Festugeplakaten 2022.
Den danske strikdesigner Lærke Bagger har skabt et strikket værk, som udgør grundlaget for plakaten til den kommende Festuge.
Værket er en strikket sweater, som indeholder noget af alt det, som vi alle har manglet de seneste to år, fortæller Lærke Bagger:
– Jeg ville gerne, at udtrykket i trøjen blev ekstremt positiv, sjov, næsten grænsende til der, hvor det bliver lidt for meget – men jeg kan jo godt lide, når noget er lidt for meget, siger hun og fortæller, at hun både har forsøgt at få flettet lokale aarhusianske klenodier og den jyske folkelighed ind:
– Noget af det, jeg synes, vi kan være mest stolte af som jyder, er den folkelighed, der er over os. Og den folkelighed er også over Festugen, som er inkluderende for alle, uanset om du er til de højkulturelle arrangementer, eller du gerne vil have en fadøl. Du kan begge dele, og det havde jeg lyst til at inkorporere i fortællingen, siger hun.
De musikinteresserede af Lærke Baggers 165.000 instagramfølgere har måske lagt mærke til, at Lærke Bagger hen over vinteren har delt historier på det sociale medie, hvor kendte Aarhus-stemmer har sunget ud af højtalerne. Det er nemlig særligt gennem musikken, at Lærke Bagger har fundet sin inspiration til årets plakat.
– Jeg hørte virkelig meget musik fra de seneste 30 år, som er lavet af aarhusianere. Jeg forestillede mig, at jeg var til Festugen igennem en række af alle de år, Festugen har været der. Så jeg forsøgte at få den der Aarhus-fornemmelse ind under huden gennem musikken, siger hun.
Temaet var en ’no-brainer’
Lærke Bagger blev for alvor kendt under første lockdown i foråret 2020, da hun ramte instagram-plet med sin ’Alone Together’ sweater.
Et budskab, der spiller op til Aarhus Festuges tema for 2020-2022, In It Together.
– Festugen er jo noget, vi er sammen om. Om man kan lide at drikke øl, høre rockmusik eller gå i teatret. Derfor var det også en ’no-brainer’ at lave et værk ud fra det tema, siger hun.
For Aarhus Festuge har det også været helt naturligt at vælge en kunstform til årets plakat, som om noget har været med til at samle folk på tværs under pandemien, fortæller Rikke Øxner, direktør i Aarhus Festuge:
– Strik er fællesskabs-skabende. Man er sammen om at dyrke og skabe. Og så er det spændende at inddrage en kunstner, der ligesom Festugen er med til at binde forskelligheden i former, længder og farver sammen, siger hun.
Selvom en strikket plakat måske kan lyde en kende kompliceret og svært at forestille sig, så mener Lærke Bagger, at den kombination giver noget nyt til Aarhus Festuges række af plakater, hvis historie går tilbage til 1965.
– At man flytter det klassiske plakatformat over til et andet medie, gør det bare endnu mere nærværende. Jeg elsker også en god plakat, men det er sjovt, at man gør noget andet en gang imellem. Og så går det godt i spænd med tidsånden, i forhold til at folk har taget håndarbejde op igen, siger hun og fortæller, at arbejdet på broderiet alene har taget hende hver aften i halvanden måned.
Festugeplakaten vil pryde byens gader op til og under Festugen, som i år finder sted fra 26. august til 4. september.
Om Lærke Bagger
- 37 år
- Uddannet tekstildesigner med speciale i håndstrik fra The Royal Danish Academy of Fine Arts i 2015
- Har udgivet bogen ’Lærke Bagger Strik’, som også er oversat til norsk og snart udkommer på svensk, tysk, engelsk og finsk
- Begyndte at strikke som 8-årig – i dag er hun anerkendt verden over
- Deler ud af sin verden af garn til sine 165.000 instagramfølgere under navnet laerkebagger
- Har deltaget i DR2-serien ’Modens Mønsterbrydere’
Kommentarer