DI: Bekymrende udvikling i unges valg af uddannelse
Det er glædeligt, at mange unge igen i år har søgt ind på en videregående uddannelse. Ansøgertallet er på 93.388 – kun lidt under sidste års rekord. Men når man ser på valget af uddannelse, er der grund til bekymring, mener DI.
– Vi havde gerne set endnu flere ansøgere til STEM-uddannelserne, men søgningen til de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser er faldet i forhold til sidste år, siger Mette Fjord Sørensen, underdirektør i DI.
Ansøgertallet til STEM-uddannelserne er stadig lidt højere end i 2019. Men erhvervslivet har et meget stort behov, som skal dækkes.
– Vi får brug for flere unge med stærke digitale og tekniske kompetencer til at skabe de digitale løsninger og understøtte den grønne omstilling, vi som samfund har brug for. Derfor gør det ondt at sidste års stigning till civilingeniør-uddannelsen ikke fortsatte i år, siger Mette Fjord Sørensen.
Antallet af unge, der ønsker at uddanne sig til civilingeniør, er 8 procent mindre end sidste år. Ansøgertallet til læreruddannelsen er faldet med 3 procent, så der nu er under 3000 ansøgere. Det bekymrer også DI.
– Det er ærgerligt, at der igen er sket et fald i søgningen til læreruddannelserne. Det er allerede nu svært for nogle skoler at få besat de ledige stillinger. Vi får brug for at uddanne flere lærere, hvis vi skal skabe en folkeskole, hvor flere elever trives og får det nødvendige faglige afsæt til videre uddannelse, siger Mette Fjord Sørensen.
Mere positivt er antallet af ansøgere til de videregående uddannelser, som kun ligger lidt under sidste års rekord.
– En uddannelse er den bedste investering, de unge kan foretage i deres fremtidsmuligheder, siger Mette Fjord Sørensen.
Kommentarer