Debat og politik

En ny Kattegatforbindelse burde være en død sild

Af Niko Grünfeld, Frie Grønne

Folketingskandidat, Østjyllands Storkreds

Kattegatforbindelsen hører ikke til det 21. århundrede, men i går kunne man læse om det statslige selskab Sund & Bælt nu trækker et omstridt udbud om Kattegatforbindelsen tilbage. Vel vidende uden at orientere politikerne om, at det var i gangsat. Hvem har dog sat det udbud i gang uden om politikerne?

Kattegatforbindelsen burde under alle omstændigheder være en død sild. Projektet harmonerer utroligt dårligt i en historisk klima- og biodiversitetskrise uden fortilfælde. Derfor skal staten naturligvis ikke sætte et overflødigt gigaprojekt i gang og bygge en motorvejsbro på 40 km fra et Natura 2000-område på Sjælland og over smukke og fredfyldte Samsø.

Det er simpelthen hverken pengene eller CO2’en værd. Kattegatforbindelsen vil udlede massive mængder CO2, ødelægge havmiljø og pløje gennem unikke og smukke naturperler – overdrev og enge – i vores land. Gennem Østjylland, Samsø og Røsnæs på Sjælland. Og den vil være spild af borgernes penge.

Et notat siger, at forbindelsen kommer til at koste 110 mia. kr., men især nu, hvor priserne på råstoffer er steget markant, risikerer det at komme til at koste op mod 200 mia. kr. Det er et svimlende beløb.

Udover at priserne på råstofferne er steget, så står vi også snart i den situation, at vi kommer til at mangle grus. Indtil nu har Danmark været selvforsynende med grus, men da det ikke er en ressource, som vi bare kan lave mere af, risikerer vi, at vi kommer til at mangle grus meget snart og derfor kan blive nødt til at importere det. Det vil komme til at blive endnu dyrere og udlede endnu mere CO2 end projektet i forvejen kommer til at gøre.

Udover at det vil være en betydelig og uoprettelig klimabelastning med den øgede mængde CO2 ved opførelsen af motorvejen, vil der ligeledes ske en stigning i både antallet af biler og mængden af trafik. Det siger al mobilitetsforskning på området. I Frie Grønne mener vi ikke, at mange nye elbiler er vejen frem. Vi mener alle biler, herunder også elbiler, bør bruges optimalt set som delebiler, og det er ikke lige det, som ligger i kortene for denne nye motorvej.

Gå ikke på kompromis med naturen og danskernes helbred

Det er dokumenteret, at naturen har en flere gavnlige fysiske og psykiske aspekter for os mennesker. Naturen er med til at give os ro, gøre os mere afstressede og modvirker derigennem også en masse sygdomme og lidelser. Når vi ødelægger naturen, ødelægger vi også danskernes fysiske og mentale helbred. Og hertil bidrager den øgede trafikstøj heller ikke positivt.

I Frie Grønne vægter vi både naturen og danskernes helbred højere. Nej tak til kattegatforbindelsen. Både før, under og efter det kommende folketingsvalg.

Kommentarer