Gravide søges til test af ny vaccine mod RS-virus
Aarhus Universitetshospital søger gravide til at teste en ny vaccine mod RS-virus. Testen er en del af et større internationalt forskningsprojekt og en mulighed for at give dit ufødte barn antistoffer og dermed ekstra beskyttelse mod RS-virus i de første 6 måneder. Beskyttelse der er aktuel lige nu, hvor mange flere end normalt er smittede og indlagt med RS-virus.
Lige nu er et ekstraordinært højt antal børn indlagt og smittede med RS-virus. De mest udsatte er spædbørn under 6 måneder. Antallet topper normalt omkring januar, men i år har kurven allerede passeret tidligere års højeste antal smittede og indlagte.
Og ifølge fremskrivninger fra Statens Serum Institut og sammenlignelige forløb i fx Australien er der ikke noget, der tyder på, at kurven er knækket. Tværtom.
Der er ingen behandling for RS-virus, da det netop er en virus, og der findes ikke nogen effektiv vaccine til børn. Derfor deltager Aarhus Universitetshospital i et større internationalt forskningsprojekt i samarbejde med en række andre hospitaler og medicinalfirmaet Pfizer om at teste en vaccine, som via den vordende moders immunsystem kan danne antistoffer, der gives videre til barnet.
Tag en vaccine for dit barn
Forskningsprojektet har været i gang i et år, men på grund af de ekstraordinært mange indlagte børn med RS-virus lige nu, gøres der igen opmærksom på muligheden for at deltage i forsøget.
”Projektet skal kort fortalt undersøge, om spædbørn kan beskyttes mod RS-virus ved at moderen tager en vaccine for sit barn som på den måde får en fødselsgave i form af antistoffer mod RS-virus på linje med de øvrige antistoffer den nyfødte får med fra moderen,” siger overlæge på Aarhus Universitetshospital, Afdeling for Børn og Unge, Mette Holm.
For at kunne deltage, skal man først og fremmest være gravid med et enkelt sundt og rask barn. Derudover skal du være mellem 24. og 36. graviditetsuge og have planlagt at føde på et hospital i enten Odense, Hvidovre, Hillerød eller Aarhus, som er de danske hospitaler, der er en del af forskningsprojektet.
Kontrol hos børnelæge
Som deltager vil du få en injektion af enten vaccinen eller såkaldt placebo som ligner forsøgsvaccinen og gives på samme måde, men ikke indeholder aktive ingredienser. Hvem der får hvad, er en beslutning, der træffes tilfældigt, og hverken du eller studiepersonalet vil vide, hvad du får.
Ved at give nogle placebo og andre forsøgsvaccinen, kan forskerne sammenligne disse grupper og bedre forstå, om nedsat risiko for RS-virus hos barnet skyldes forsøgsvaccinen og ikke noget andet.
Når man deltager i forsøget, vil det nyfødte barn blive tilset af en børnelæge en uge efter fødslen, og herefter blive fulgt i et år efter fødslen, og blive undersøgt af en børnelæge hvis der er symptomer på smitte med RS-virus fx i form af forkølelse.
Mange ekstra smittede
Hos de fleste små børn er RS-virus et mildt forløb med hvæsende vejrtrækning, hoste, nysen og løbende næse, men for nogle børn særligt under seks måneder opstår der problemer med at spise og trække vejret i en grad, som kræver indlæggelse.
”En epidemi med RS-virus er normalt noget vi ser fra november til marts, men i år har vi en atypisk situation med ekstra mange smittede, da der sidste år ikke var et eneste tilfælde, fordi samfundet var lukket ned I forbindelse med COVID-19. Derfor har vi nu flere årgange af børn, der ikke har mødt RS-virus før, hvilket giver det voldsomme forløb, vi oplever lige nu,” siger Mette Holm.
Kommentarer