Kultur

Håndværkere overalt i Den Gamle By: Nyt sommertema hylder det gode håndværk

Foto: Den Gamle By

Den Gamle By er for alle, men mandag eftermiddag var det i særdeleshed håndværkere, som fyldte de historiske gader og stræder. Årsagen var åbningen af museets sommertema ”Godt håndværk – også i fremtiden”, der sætter fokus på glæden ved og stoltheden over at kunne noget med sine hænder.

Det var en god blanding af forskellige håndværksfag, som under åben himmel kunne høre museumsdirektør Thomas Bloch Ravn byde velkommen til de mange kloge hænder, som murer og minister Mattias Tesfaye så rammende har kaldt håndværkere.

De var inviteret som de første til at se de aktiviteter og udstillinger, som sommerens museumsgæster har i vente og opleve deres fag i en lidt anden kontekst end normalt.

Men hvorfor overhovedet fokusere på håndværk?

Den Gamle By er i den grad et museum for det gode håndværk. Både det traditionelle, naturligvis, men også det håndværk, der skal leve op til alle den moderne tids forskrifter. Derfor giver det mening, at vi er med til at skubbe lidt til nutidens holdninger og fordomme” påpeger Thomas Bloch Ravn.

”Vi kan i dagens Danmark tilbøjelige til at tage for givet, at vi også har dygtige håndværkere i fremtiden. Men virkeligheden er, at antallet af faglærte falder, for få søger ind på uddannelserne – og samtidig stiger efterspørgslen.

En bramfri VVS-mester udtrykte det sådan: Hvis ikke I sørger for, at der bliver uddannet nogle flere af min slags, så må i skide i skoven om 20 år” fortæller Thomas Bloch Ravn.

Fremtidens håndværkere

Åbningstalen stod den prisvindende Mette Schak Dahlmann for, bedre kendt som Mette Murer. Hun blev et kendt navn efter hun fik Folketinget til at ændre lovgivningen omkring indretningen af skurvogne. Hun er fortsat en markant stemme i debatten om, hvordan man får flere til at tage en håndværkeruddannelse.

”Håndværket er ikke bare et håndværk. De bygninger, som omkranser os i dag, fortæller os, at vi med vores hænder kan se fortiden, mærke nutiden og ikke mindst påvirke og drømme om fremtiden” forklarede hun og fortsatte. 

”Med hjælp fra Den Gamle Bys håndværkertema kan flere mennesker få indsigt i min og mine kollegaers verden og hverdag. Og på den måde være med til at skabe fremgang af håndværkere og ikke mindst bygge bro, så vi kan få bedre mulighed for at tiltrække talentfulde mennesker, uanset køn, etnicitet, seksualitet og klasse”, sluttede Mette Murer.

Det samfundsansvar tager Den Gamle By på sig, og derfor kan man helt frem til september måned opleve håndværkere demonstrere deres kunnen samtidig med at gæsterne kan prøve, om de selv har den gefühl og det håndelag, som er kernen i det gode håndværk.

I en særudstilling kan man se en række nyudlærte svende, der med stolthed fortæller om deres fag og svendestykke. Derudover kan man opleve levende håndværksaktiviteter i Den Gamle By hele sommeren, herunder også forskellige besøg og arrangementer i samarbejde med organisationer som Skills Denmark og BygHåndværk.

Læreplads i Den Gamle By

Den Gamle By håber, at museets gæster vil blive fascineret af det gode håndværk og opdage, hvor meget man egentlig kan med sine hænder. Og måske ens fremtidige læreplads netop bliver i Den Gamle By.

”Den Gamle By uddanner faktisk selv håndværkere. I alt 23 murere, malere, tømrere, gartnere og kokke har vi uddannet gennem de seneste 10 år. Vi drømmer om også at blive lærested for tjenere, bagere, konditorer, elektrikere – og, naturligvis, VVS’ere, siger Thomas Bloch Ravn. 

”Så slipper vi måske for at skulle ud i skoven om 20 år”. 

”Godt håndværk – også i fremtiden” kan opleves fra 24. maj frem til 4. september.

Kommentarer