Debat og politik

Handicappede på vej mod katastrofe: ‘Fuldstændig rystet og chokeret’

Christian Budde, spidskandidat for Venstre i Aarhus Kommune: 'Der er ikke nogen grund til at åbne champagne – der er ikke tale om et løft.'

Socialdemokratiet i Aarhus kalder budgetforliget et løft af socialområdet, men det er ikke virkeligheden, lyder kritikken. LEV Aarhus kalder det en katastrofe.

De voksne handicappede i Aarhus kigger direkte ind i en katastrofe ovenpå budgetforliget i Aarhus kommune. Så dyster er fremtidsudsigterne, hvis man spørger LEV Aarhus.

Det skriver TV2 Østjylland.

– Jeg er fuldstændig rystet og chokeret over det her forlig, som alle næsten har valgt at skrive under på. Jeg mener helt alvorligt, at vi kigger ind i en katastrofe, siger Anne Kjeld Pedersen, der er formand for LEV Aarhus.

Et næsten enigt byråd blev sent torsdag aften enige om at sætte godt 37 millioner kroner af til socialområdet i 2022. Nogle af pengene er sat af til specifikke indsatser som boliggaranti til hjemløse, mens 30 millioner er øremærket et såkaldt ”løft af socialområdet”.

I et notat udarbejdet i forbindelse med budgetforhandlingerne, peger Aarhus Kommunes forvaltning dog på, at socialområdet allerede i 2021 kigger ind i en økonomisk ubalance på 110-120 millioner kroner. Det stiger op mod 200 millioner kroner i 2025.

Det er de fakta, der får Anne Kjeld Pedersen til at ryste på hovedet.

– Vi kommer til at se ind i nedskæringer på et område, som er helt i knæ i forvejen. Det, der gør, at jeg virkelig er i chok, er, at alle partier har sagt til os, at de godt kender til vores dokumentation af, hvor meget mistrivsel der er, og hvor elendige forholdene er, siger Anne Kjeld Pedersen til TV2 Østjylland.

SPØRGSMÅL: Hvis der ikke er flere penge i kassen, er det vel sådan det er?

– De kunne have lavet en anden økonomisk ramme, hvis de tænkte, at det var vigtigt, at de her mennesker fik et værdigt liv. Men det gjorde de åbenbart ikke, siger Anne Kjeld Pedersen.

I budgetforliget står det sort på hvidt, at ”økonomien på socialområdet er under et stort pres”. Her på TV2 Østjylland har vi løbet af foråret og sommeren også fortalt flere historier om tilstandene på flere af kommunens bosteder.

Det har blandt andet fået Venstre, der stod udenfor det seneste budgetforlig, til at kræve flere penge til området. Denne gang har de så sat sin underskrift på aftalen.

SPØRGSMÅL: Bliver der nedskæringer med den ramme, I har aftalt?

– Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre at det sker. Der er ikke nogen grund til at åbne champagne – der er ikke tale om et løft. Hvis man siger det, har man ikke læst papirerne godt nok. Det handler om at holde skindet på næsen, siger Christian Budde (V), der er partiets borgmesterkandidat.

Partierne er blandt andet blevet enige om at bruge flere penge på beskæftigelsesområdet. Den vej igennem vurderer politikerne, at de kan få en økonomisk gevinst ved at få folk på arbejdsmarkedet, som efterfølgende vil blive brugt på socialområdet.

SPØRGSMÅL: Hvordan lukker man et hul på 110 millioner kroner med knap 38 millioner?

– Det kan man heller ikke. Vi har bedt om en beskrivelse af det nuværende serviceniveau, og så kan man jo godt tænkte, at vi er på vej mod et stort hul i jorden. Det må byrådet så tage stilling til, hvis vi når dertil, siger Christian Budde.

SPØRGSMÅL: Er den katastrofe, LEV Aarhus beskriver, realistisk?

– Vi tager det i hvert fald seriøst, og vi kommer til at følge området tæt. Er det godt nok? Nej, det er det formentlig ikke, men vi er også nødt til at have byrådets største parti med, lyder det fra Christian Budde, der altså peger fingeren mod Socialdemokratiet.

TV2 Østjylland ville gerne have forholdt borgmester Jacob Bundsgaard kritikken. I en pressemeddelelse ovenpå budgetforliget udtaler han nemlig, at “desuden har det været uhyre vigtigt at styrke socialområdet.” Han ønsker dog ikke at stille op til interview.

Han henviser i stedet til rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Kristian Würtz (S).

– Jeg synes, vi har fået et godt budgetforlig. Vi prioriterer direkte bedre forhold på vores bosteder. Det er det, der er hovedelementerne, lyder det fra Kristian Würtz.

I aftalen står der blandt andet, at alle medarbejdere vil blive tilbudt en fuldtidsansættelse, ligesom fremtidige jobopslag også vil være fuldtidsstillinger. Derudover vil man gøre en indsats for at få uddannet sit ufaglærte personale.

SPØRGSMÅL: Kommer der nedskæringer?

– Jeg synes, det er et stærkt skridt, vi har taget, men det er klart, at det er ikke sidste gang, vi skal kigge på områdets økonomi. Jeg forventer, der bliver behov for at tilføre midler igen næste år.

– På samme måde er det vigtigt, at Christiansborg indfrier forventningerne om investeringer.

På grund af de økonomiske udfordringer har forligspartierne besluttet, at der skal udarbejdes en beskrivelse af, hvilket serviceniveau, borgerne kan forvente.

Den skrivelse vil Anne Kjeld Pedersen gerne levere de første linjer til.

– Der skal stå, at man kan forvente mindre omsorg, dårligere trivsel og tilbagegang i udviklingen.

Kommentarer