Debat og politik

Historisk mange får førtidspension

Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark.

Trods en omfattende reform af førtidspensionsordningen i 2012, der skulle nedbringe antallet af nye førtidspensionister, sætter tildelingen af førtidspensioner i Danmark nu rekord. Reformen har slået fejl, og hele førtidspensionssystemet bør tænkes om, mener SMVdanmark.

Er din fysiske eller psykiske tilstand så dårlig, at du slet ikke kan arbejde med noget som helst, kan kommunen tildele en førtidspension. Tilbage i 2012 mente et bredt flertal i Folketinget, at der blev givet for mange førtidspensioner og indførte derfor en førtidspensionsreform, der skulle bremse tilgangen og hjælpe syge tilbage på arbejdsmarkedet. Det førte i årene efter reformen til et kraftigt fald i antallet af nye førtidspensionister.

Men sidste år var tilgangen til førtidspension tilbage på samme niveau som før reformen. I 2020 blev godt 17.000 personer godkendt til at få en førtidspension, hvilket er lidt mere end i 2011. Enkelte måneder i 2020 er der endda tildelt flere førtidspensioner, end der nogensinde er målt før.

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, mener, at reformen er slået fejl.

“Der var nogle rigtig gode intentioner med reformen, men i praksis har det slet ikke fungeret. Reelt har reformen blot udsat en masse nye tildelinger af førtidspension, og nu skyller den bølge ind over os,” siger hun.

Reformen indførte såkaldte ressourceforløb, hvor borgeren i langt højere grad skulle arbejdsprøves, genoptrænes og behandles af tværfaglige teams af blandt andre psykologer, fysioterapeuter og læger.

“Men det er bare endt uhensigtsmæssigt. Ressourceforløbene har i de fleste tilfælde blot fungeret som en dyr parkeringsplads, indtil systemet har givet op og tilkendt pensionen. Så mange, der reelt har gavn af at komme ud på arbejdsmarkedet, er i stedet blevet parkeret i langvarige forløb, der ikke fører nogen steder hen. Og andre, der virkelig burde få pension, har skullet kæmpe med ressourceforløbet meget længe og blive meget stressede, inden de alligevel er endt med at få førtidspension,” siger Mia Amalie Holstein.

Faldet fra 2012 blev modsvaret af, at langt flere kom på andre ydelser, der er tiltænkt mennesker med fysiske og psykiske begrænsninger, dels de nævnte ressourceforløb men også fleksjob og revalidering.

Mia Amalie Holstein mener, at systemet skal tænkes om til noget mere fleksibelt.

“Vi har brug for, at mennesker, der har en funktionsnedsættelse, kan få en delvis pension med fri mulighed for at arbejde derudover. Har en person en nedsat erhvervsevne på f.eks. 50 pct., så skal de tildeles en sats svarende til 50 pct. af førtidspensionen. Derved vil det dels blive lettere for folk med mindre skader at få en varig støtte, og samtidig også give støtte til delvist arbejde svarende til, hvad folk har mulighed for. Det skal i den forbindelse være muligt at supplere førtidspension med anden offentlig forsørgelse, f.eks. kontanthjælp ved ledighed,” siger Mia Amalie Holstein.

Der er nu ca. 216.000 førtidspensionister i Danmark, hvilket er det højeste antal i fem år.

Kommentarer