Hvad er et partnerselskab (P/S)?
Artiklen er sponsoreret
Et partnerselskab minder om et aktieselskab, og selskabsformen er reguleret i selskabsloven. Der er dog skatteretligt tale om et personselskab, i modsætning til ved aktieselskabet.
Partnerselskaber har den fordel, at man kan udnytte fradrags- og afskrivningsmuligheden i egen indkomst. Ejerne bliver beskattet som om, selskabet var et interessentskab. Ejerne beskattes som om, de ejer en ideel andel af selskabets aktiver og passiver.
En anden fordel ved at stifte et partnerselskab er, at ejerne af et partnerselskab er omfattet af ansvarsbegrænsningen, idet de kun hæfter for den kapital, de har indskudt i selskabet.
Et partnerselskab er i selskabsloven defineret som et kommanditselskab, hvor kommanditisterne har indskudt en bestemt kapital, der er fordelt på aktier. Partnerselskabet adskiller sig dog på nogle punkter fra et almindeligt kommanditselskab.
Hvornår er et partnerselskab relevant?
Partnerselskabsformen benyttes ofte i revisorfirmaer, advokatfirmaer, arkitekter og lignende. Det kan også være relevant for en nystartet virksomhed at bruge selskabsformen partnerselskab. Det er, fordi ejeren kan trække et eventuelt underskud fra i en anden indkomst.
Hvad kræver det er stifte et partnerselskab?
1. Du skal have et indskud på 400.000 kr. Indskuddet skal være et apportindskud. Det vil sige enten kontanter eller andre værdier.
2. Der skal være en bestyrelse og en direktion, eller et tilsynsråd og en direktion.
3. Der skal også indleveres et årsregnskab til erhvervsstyrelsen.
Ledelsen i et partnerselskab
Bestyrelsen består af minimum 3 personer, den ene udpeges som formand. Det er på generalforsamlingen, bestyrelsen udpeges. Formanden må ikke være direktør for selskabet samtidig. Dog må direktøren gerne være en del af bestyrelsen. Direktionen består af mindst en direktør. Det er bestyrelsen, eller tilsynsrådet, der udpeger og afskediger direktionen.
Ledelsen i et partnerselskab kan derfor vælge mellem to ledelsesmodeller.
Den ene er, hvor der er en bestyrelse og en direktion. Bestyrelsen varetager alt det overordnede og det strategiske, hvorimod direktionen er ansvarlig for den daglige ledelse.
Den anden model er, hvor selskabet består af en direktion og et tilsynsråd. Ved denne model står direktionen for både den overordnede og mere strategiske del af ledelsen, men også den daglige ledelse. Tilsynsrådet fører efter denne model tilsyn med direktionen.
Som ovenfor nævnt skal der udarbejdes et årsregnskab. Det er, fordi partnerselskabet er omfattet af årsregnskabsloven. Dette årsregnskab offentliggøres.
Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning.
Kommentarer