Erhverv

I Advansor fra Aarhus er CO2 superhelten

Foto: Industriens Uddannelser.

I Aarhus ligger Advansor, én af verdens største producenter af bæredygtige køle- og varmeanlæg. Kernen i forretningen er brugen af CO2 som kølemiddel. I er Advansor er de ’cool med CO2’, som virksomheden udtrykker det. Men at have bæredygtighed som virksomheds-DNA fordrer også medarbejdere, der er klar til at gøre tingene på en lidt anden måde, end de har været vant til.

I Aarhus ligger Advansor, én af verdens største producenter af bæredygtige køle- og varmeanlæg.

Virksomheden, der blev grundlagt i 2006, har i dag produceret og solgt mere end 10.000 bæredygtige anlæg til kunder i mere end 30 lande. Kernen i forretningen er brugen af CO2 som kølemiddel, da det er et naturligt kølemiddel, som ikke bidrager til global opvarmning, ikke påvirker ozonlaget og ikke er giftigt modsat mange traditionelle kølemidler.

I er Advansor er de ’cool med CO2’, som virksomheden udtrykker det.

Men at have bæredygtighed som integreret del af sin virksomheds-DNA fordrer også medarbejdere, der er klar til at gøre tingene på en lidt anden måde, end de har været vant til.

Skånsom loddeteknik kræver uddannelse

I Advansor lodder smedene ikke med ilt og gas, men bruger i stedet brint. En metode, der er mere skånsom for både medarbejdere og miljø, og som kræver en særlig loddeteknik, som smedene skal lære.

– Når vi ansætter en smed, er det lige meget, om de har 20 års eller 20 minutters erfaring, så skal vi lære dem loddeteknikken fra bunden af. Og det kræver, at de er klar på at lære en ny måde at gøre tingene på. Her er indstilling det allervigtigste. Vi skal være villige til at investere i den grønne omstilling. Og medarbejderne skal selvfølgelig også være villige til at gøre noget andet, end de ’plejer’, fortæller HR Manager i Advansor, Neia Randlev Nyborg.

Men hvor man kunne frygte, at medarbejdere kunne vægre sig ved at skulle omstille sig til nye processer og fremgangsmåder, er dette langt fra tilfældet:

– Det er her, at jeg er helt overvældet som HR-medarbejder: Vi oplever ikke andet end kandidater, der synes, det er fantastisk spændende og som gerne vil være med i den grønne omstilling, lyder det glad fra Neia Randlev Nyborg.

Den grønne omstilling skaber arbejdsglæde

At både nye og nuværende medarbejdere ser betydningen af bæredygtighed som et vigtigt aspekt i deres arbejde, bakkes op af tillidsmand Tomas Kirstein:

– Den grønne omstilling fylder meget – også i produktionen. Vi gør faktisk en dyd ud af at tale om det. Hvor CO2 andre steder er skurken, er CO2 hos os superhelten. Og det er noget, som vi hele tiden bruger for at gøre vores vision tydelig – både udadtil men også indadtil. For os er der et fremtidsperspektiv i det vi foretager os, og det skaber arbejdsglæde.

Med hensyn til at skulle omskole eksempelvis smede til at lodde på en ny måde, er det slet ikke et problem. Fra ledelsens side har man klart signaleret, at den form for omskoling er prioriteret, og man er villig til at betale det, det koster. Og når man sender det signal, så får man helt klart også valuta den anden vej.

Det skal være cool at være faglært

Uddannelse fylder generelt meget i Advansor. Virksomheden er godkendt til at uddanne inden for en række uddannelser, bl.a. køletekniker. Men med de utraditionelle tilgange og fokus på design og produktion er det ikke altid, at virksomheden kan tilbyde en fuld uddannelsesaftale.

– Fordi vi ikke selv installerer vores systemer, har vi indgået et strategisk samarbejde med en installatør, som vi har en delt uddannelsesaftale med. På den måde er vi sikre på, at lærlingene får en mere afrundet uddannelse, hvor de kommer ud med de rigtige kompetencer. Lærlinge er afgørende, og vi vil selvfølgelig gerne gøre vores til at gøre dem så dygtige som muligt, fortæller Neia Randlev Nyborg.

En pointe som Tomas Kirstein bakker op:

– Lærlinge er et spørgsmål om kontinuitet og et spørgsmål om fremtidssikring. Vi kan jo ikke have faglært arbejde uden faglærte. Det er som at koge suppe på et søm. Vi skal have uddannet nogle unge mennesker inden for vores fag. Det skal være cool at være faglært.

På spørgsmålet om, hvorvidt lærlinge deler interessen for den grønne omstilling, er tillidsmanden ikke i tvivl:

– Afgjort. For den generation, der kommer nu, er det helt naturligt at tænke på den grønne omstilling. Jeg kender ikke nogen under 30, hvor det ikke betyder noget. Og det kræver også noget af virksomhederne. Hele forståelsen af den grønne omstilling kræver uddannelse og oplysning. Det kræver, at man uddanner og danner mennesker, slutter Tomas Kirstein.

Kommentarer