Indgreb mod afdragsfrihed rammer de forkerte
Det Systemiske Risikoråd har nyligt med opbakning fra Nationalbanken anbefalet et indgreb mod afdragsfrie lån for at forhindre en boligboble. Men et sådan indgreb vil være at skyde sig selv i foden, siger adm. direktør i stor ejendomsmæglerkæde: – For det første er der ingen tegn på boligboble, og for det andet rammer man de forkerte i forhold til hensigten, siger han.
Et indgreb mod de afdragsfrie lån er en geografisk øvelse, da flest afdragsfrie lån er i byen. Dermed vil man forsøge at tage farten af boligsalget i byen. Det mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne med mere end 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark.
– Problemet er, at man med et sådan indgreb rammer bredt, selv om man sigter tæt, fordi størstedelen af de afdragsfrie lån er hos ældre/seniorer med høj friværdi i boligen samt hos unge, der udnytter afdragsfriheden til at nedbetale det dyrere banklån, siger han.
Realkreditrådets udlånsstatistik viser, at det samlede udlån med afdragsfrihed ikke har udviklet sig siden K1 2015, mens udlånet til finansiering af ejerboliger og fritidshuse totalt er steget fra 1.455 mia. kr. til 1.737 mia. kr.
“I 2020 var der for første gang i flere år en markant stigning i danskernes realkreditgæld uden afdrag,” skrev Nationalbanken 25. marts 2021 i deres nyhedsbrev om statistik for bank og realkredit. Læs mere her.
På landsplan udgjorde realkreditgæld uden afdrag 787 mia. kr. ved udgangen af februar måned 2021. Det svarer til lidt under halvdelen af danskernes realkreditgæld, fremgår det.
Det svarer meget godt overens med statistikkerne fra Realkreditrådet.
– Det Systemiske Risikoråd glemmer bare en pointe, når de vil pille ved afdragsfriheden, siger Preben Merrild Angelo:
Punkt 1: Hos de unge vælger otte ud af 10 at betale af på banklånet, der har højere rente end realkreditlånet. De unge bruger altså det sparede beløb fra realkreditlånet med afdragsfrihed til at nedbetale det dyrere banklån på kortere tid. Det er sund fornuft.
Punkt 2: Hos de ældre er det boligejere med høj friværdi, der omlægger realkreditlånet til afdragsfrihed til 60 % af værdien. Det vil sige, at der typisk er 40 % op til salgsprisen, og dermed udgør denne gruppe med afdragsfrie lån ingen risiko for boligmarkedet.
– Man kan endda sige, at de generelt er med til at skabe en omsætning til øvrige danskere gennem forbrug og dermed gavne den udvikling, som et politisk flertal i øvrigt længe gerne har villet se; her tænkes der bl.a. på tankerne bag udbetaling af indefrosne feriepenge, uddyber han.
Senest tilgængelige statistikker fra RealKredit Danmarks udlånsdata viser, at 70 procent af boligejerne i aldersgruppen +70 har afdragsfrihed. Næsten 50 procent i aldersgruppen 60-69 år har afdragsfrihed. Og 60 procent i aldersgruppen 20-29 år har afdragsfrihed.
– Hensigt og målskive er ikke i sync med sådan et forslag, siger Preben Merrild Angelo, der samtidig afviser tegn på en boligboble i Danmark:
– Allerede nu er der tegn på, at markedet så småt går imod en blød opbremsning. Der kommer mere til salg, og boligerne sælges ikke i samme fart.
– Belært af erfaringer fra 2007 er der kommet flere restriktioner på boligmarkedet, som fungerer udmærket i dag. Der er ikke nogen boligboble i Danmark, og boligpriserne i København er slet ikke på niveau med mange af de hovedstæder, vi sammenligner os med. Økonomien er sund, og boligejerne betaler af på deres lån. De kunne slet ikke låne, hvis ikke de havde råd, slutter Preben Merrild Angelo.
Kommentarer