Kultur

Jagten på det ukendte går ind i vinterferien på Steno Museet

Steno Museet inviterer sine gæster til "Jagten på det ukendte" i vinterferien 2023. Foto: Ida Marie Jensen, AU Foto

Undervandsrobotter, specielle sten, dinoknogler og rumfartstræning for mini-astronauter. I vinterferien på Steno Museet kan man tage et hovedspring ud i det ukendte og blive klogere på science, – fra rummet til Ishavet.

I et laboratorium på Aarhus Universitet står en imponerende samling af robotter til arktisk klimaforskning. De mest spektakulære af robotterne rykker nu ind på Steno Museet i vinterferien, hvor de for første gang præsenteres for offentligheden.

Undervandsrobotter rykker klimaforskningen fremad

Claus Melvad er ekspert i mekatronik til klimaforskning på Aarhus Universitet. Det er hans studerende, som har udviklet undervandsrobotterne.

“Vi er enormt stolte over vores samling og for første gang at kunne vise den for et bredere publikum,” fortæller han. ”Opfindelserne har rykket klimaforskningen et stort skridt frem, fordi vi nu har langt bedre muligheder for at undersøge, hvad der sker, når isen smelter på vores nordlige halvkugle. Vi håber, at vi kan skabe en begejstring for teknologi hos børnene og formidle viden om global opvarmning til familierne på en ny og meget konkret måde.”

I Planetariet kan man komme med på polarekspedition i Ishavet med to ingeniørstuderende. De er på en mission, hvor de med deres specialbyggede undervandsrobot skal se, om det kan lykkes for første gang nogensinde at lave en 3D-skanning af et isbjerg under havoverfladen.

Et helt hold af steneksperter fra Institut for Geoscience står klar med masser af sten, der er flere millioner af år gamle. Foto: Ida Marie Jensen, AU Foto

Særlige sten på Steno Museet

Sten hører til de gratis glæder, de har mange former og farver, og kan samles alle steder. I vinterferien på Steno Museet kan hele familien blive klogere på forskellige sten, hvor nogle har de vildeste farver, andre kan bøjes, nogle er selvlysende og én er måske en meteorit? Et helt hold af steneksperter fra Institut for Geoscience står klar med masser af sten, der er flere millioner år gamle. Det er en gavebod af historier og viden om sten, og steneksperterne kan med begejstring fortælle om dem alle i børnehøjde. På udvalgte tidspunkter kan de besøgende også kigge forbi med deres yndlingssten og få en snak med lektor Thomas Ulrich fra Institut for Geoscience om den.

”Vores jordklode er bygget op af sten, selvom man måske ikke tænker så meget på det,” siger Thomas Ulrich. ”Og alle sten har deres egen historie. På Steno Museet i vinterferien vil vi vise, hvordan vi afslører den historie. Med nogle gode eksempler formidler vi det ukendte, der ligger dybt i jorden eller højt oppe i bjergene. Vi håber, at mange vil komme forbi og få et helt nyt syn på sten. Så vil man værdsætte den næste sten, man finder, meget mere.”

Træk i rumdragten, og snup en selfie med den hjemmebyggede rumkapsel eller rumstationen ISS. Foto: Ida Marie Jensen, AU Foto

Med blikket mod stjernerne

Planetarieinspektør på Steno Museet Aase Roland Jacobsen har en fortid som dino-forsker i Canada. I vinterferien på Steno Museet kombinerer hun sine kompetencer og fortæller både dino-historier på udvalgte tidspunkter og står for forskellige rumaktiviteter.

”Rumstationen ISS er et af omdrejningspunkterne for denne vinterferie, for i 2023 skal den danske astronaut Andreas Mogensen igen rejse ud i rummet,” siger Aase Roland Jacobsen. ”På Steno Museet har vi linet op, så hele familien kan trække i rumdragten og sammen med et stjernegulv, den hjemmebyggede stenokapsel og en stjernevæg med en rumstation lege, at de er i rummet. Sammen med spændende rumaktiviteter sætter vi på den måde fokus på astronomi og Andreas Mogensens mission. Og ja, så har jeg ladet mig overtale til at fortælle lidt om dinoer i starten af ugen, hvor jeg står på sten-standen sammen med Institut for Geoscience.”

Rejsen fortsætter i Væksthusene. Tag på en spændende rejse ind i de dybe bjergskove og ud i den barske ørken. Hvad finder du på din fantastiske rejse Jorden rundt? Mandag-fredag kl. 9-16, lørdag-søndag kl. 10-17. Væksthusene i Botanisk Have. Gratis entré. Foto: Ida Marie Jensen, AU Foto

Kommentarer