Samfund

Kunst og kultur skal øge faglig stolthed på erhvervsskolerne i regionen

Unge på tømrerelever på Herningsholm Erhvervsskole. I fremtiden kan kulturinitiativer måske blive en integreret del af erhvervsuddannelserne i Herning. Skolen er sammen med kulturinstitutionen i Huset No7 i Herning og Region Midtjylland på vej med tiltag. Formålet er at få flere til at søge og gennemføre erhvervsuddannelser. Foto: Niels Åge Skovbo, Region Midtjylland

Fortællingen om erhvervsskolerne skal styrkes, og flere elever skal søge og gennemføre en erhvervsuddannelse. Det er baggrunden for Region Midtjyllands nye indsats, hvor kunst og kultur målrettet bringes i spil i erhvervsskolernes hverdag. Aarhus og Herning er med i forsøget, og initiativet præsenteres og drøftes på Kulturmødet Mors torsdag den 22. august.

Erhvervsuddannelserne skal genvinde popularitet og anerkendelse – og flere skal søge ind på og gennemføre en erhvervsuddannelse. Det er ikke så ligetil, men måske kan kultur være et greb.

Det forsøger Region Midtjylland nu sammen med erhvervsskoler og kulturinstitutioner at finde tiltag til.

Kan understøtte fællesskaber

Flere undersøgelser peger på, at elevtrivslen (der er afgørende for at fastholde eleverne) kan fremmes gennem fællesskaber og levende sociale studiemiljøer.

– Vi håber, at pilotprojektet kan bidrage med flere positive fortællinger om erhvervsskolerne og studiemiljøet på erhvervsuddannelserne. Kunsten og kulturen kan noget særligt, når det kommer til at understøtte fællesskaber, så der kunne være et oplagt potentiale for samarbejde. Jeg er glad for, at skoler og kulturliv har kastet sig ud i de her anderledes partnerskaber, for det er et vigtigt formål for vores samfund, siger Bent Graversen (V), formand, Udvalg for Regional Udvikling, Region Midtjylland.

Udgangspunktet for det nye initiativ er, at et samarbejde mellem netop kulturlivet og skolerne kan styrke de relationelle kompetencer og kreativitet til erhvervsuddannelsernes faglighed. For kulturaktørerne er erhvervsskolelever samtidig en spændende målgruppe, der typisk ikke er hyppige kulturbrugere.

Få og tilfældige samarbejder i dag

Forarbejdet til indsatsen har været i gang siden efteråret 2023. Siden da har Region Midtjylland undersøgt, om og hvad der evt. findes af lignende samarbejder andre steder mellem de to sektorer – kulturen og erhvervsskolerne.

Undersøgelsen har vist, der kun er få eksempler på, at kulturinstitutioner og erhvervsskoler arbejder målrettet sammen. Ofte er det tilfældigt og båret af ildsjæle – og altså ikke en strategisk indsats. (Se rapporten – pdf)

Forsøg i Herning og Aarhus

Nu er der i Region Midtjylland to pilotforsøg i gang. AARHUS TECH og Herningsholm Erhvervsskole er netop i gang med at udvikle test af aktiviteter med kunst og kultur som omdrejningspunkt. Det er de bl.a. i samarbejde med kulturhusene Huset No7 i Herning og Institut for (X) i Aarhus.

– Institut for (X) er et sted, der er opstået i det byggede miljø og har tradition for at inddrage unge i at være medskabende i rammerne og bygningers udtryk og funktion. Med en kommende transformationsproces af vores område og institution er det oplagt at indgå i flere strategiske samarbejder. Her er erhvervsskolerne oplagte, fordi et samarbejde med dem går helt i tråd med, hvordan vi hele tiden har arbejdet, siger Jonas Larsen, udviklingschef hos Institut for (X) i Aarhus.

Det er ikke kun kulturlivet, men også erhvervsskolerne, der ser et potentiale i det anderledes samarbejde.

– På Aarhus Tech stræber vi efter, at eleverne oplever undervisningen som motiverende og meningsfuld i et uddannelses- og erhvervsmæssigt dannelsesperspektiv, med et samtidigt fokus på positive her-og-nu-fællesskaber som ramme for et godt studiemiljø. Et samarbejde med det lokale kulturliv vil kunne bidrage til et differentieret læringsrum, nye perspektiver på elevernes faglighed og samtidig sikre og udvide skolens relationer med resten af byen, siger Jesper Broch Holm, chef for kvalitet, udvikling og læring på AARHUS TECH.

Debat på Kulturmødet Mors

Perspektiverne i den nye indsats og de konkrete årsager til at indgå i partnerskaber på tværs af kultur og erhvervsskoler debatteres på Kulturmødet Mors torsdag 22. august kl. 15.30.

I panelet til drøftelsen er bl.a.:

  • Bent Graversen (V), Formand i Udvalg for Regional Udvikling, Region Midtjylland
  • Anne Sophie Madsen, direktør, Fonden for Håndværkerkollegiet
  • Jonas Larsen, udviklingschef, Institut for (X)
  • Jesper Broch Holm, chef for kvalitet, udvikling og læring, AARHUS TECH
  • Moderator: Jonas ’Pindhund’ Hallberg

Debatten er åben for alle og foregår på scenen i Lysskoven. Det er den midtjyske Europæisk Kulturregions område, som ligger på hovedpladsen for Kulturmødet Mors.

Kommentarer