Landbruget står bag ny crowdfunding-portal for de anderledes ideer
Alternative ideer kan have svært ved at opnå finansiering via de traditionelle kanaler. Det skal der laves om på. Med en ny crowdfunding-portal vil landbruget skabe mulighed for udvikling og bidrage til, at de ideer, der ikke passer ind i den traditionelle finansiering, også kan blive til virkelighed.
Hvad gør en landmand, som har en lidt anderledes idé, som er god, men ikke kan opnå finansiering hos de traditionelle banker og kreditforeninger? Tja, indtil nu har der som regel ikke været så meget at gøre.
Men det skal der laves om på. De anderledes, men stadig økonomisk holdbare og rentable initiativer skal også have en chance fremover. Det mener en række aktører i landbruget.
Landbruget vil aktivt støtte udvikling, der ikke passer ind i den traditionelle finansiering
– Vi vil støtte udviklingen i det danske landbrug ved at bane vejen for en ny mulighed for finansiering og derigennem være med til at skabe nye forretningsmuligheder for landmanden, siger formanden for Landbrug & Fødevarers sektor for økonomi og virksomhedsledelse, Anders Harck.
– I landbruget har vi generationers tradition for at udvikle og tænke innovativt. Det er ærgerligt, når gode, sunde projekter må opgives, fordi de ikke passer ind i traditionelle finansieringsløsninger. Det kan for eksempel være unge, som ikke har opbygget tilstrækkelig kapital, men har den helt rigtige ide og en stærk forretningsplan, siger han.
Landbruget handler og skaber mulighed for crowdfunding
Sektoren har derfor sammen med landbrugets videns- og innovationshus SEGES og landbrugsrådgivningsvirksomhed
– I vores rådgivning har vi eksempler på, at banken eller kreditforeningen pludselig er bakket ud af et etableringsforløb i sidste øjeblik, selvom vi mener, økonomien ser fornuftig ud. Det kunne fx være en atypisk sag med stor produktion i forhold til ejede aktiver. I den slags tilfælde vil vi fremover kunne henvise og hjælpe med at få finansieringen hjem via InGreen AgroFunding, siger Bjarke Poulsen, der er direktør for Økonomi og Strategi i SAGRO.
Bred skare står bag
Udover SAGRO og SEGES har en række andre landbrugsrådgivningsselskaber over hele landet godkendt modellen og bliver medejere af crowdfunding-platformen.
Det drejer sig om Agri Nord, Agrovi, Kolding Herreds Landbrugsforening, LandboNord, Fjordland, Landbrugsrådgivning Syd, Landbrug & Fødevarer, SAGRO, Sønderjysk Landboforening, Velas, Vestjysk, VKST og Østdansk Landboforening.
– Det er en stor og bred skare af aktører, der står bag. De mange rådgivningsselskaber dækker forskellig geografi og alle typer af landbrug – både økologiske og konventionelle, store og mindre brug samt alle typer af produktion. Det er en stor styrke. Vi forventer også bredde i de kommende crowd-projekter, siger René Andresen, der er formand for InGreen AgroFunding og direktør i Vestjysk.
Der foretages en kreditvurdering af alle projekter
Platformen kreditvurderer hvert projekt og sender de bæredygtige videre til finansiering via crowdfunding. Her kan private investorer byde ind, mod en aftalt forrentning. Kreditvurderingen gør den nye platform helt unik.
Parterne forventer at lancere crowdfunding-platformen InGreen AgroFunding ultimo september i år og er i dialog med en eksisterende crowd-aktør om facilitering af selve platformen.
Fakta
• I dag har landmænd ikke mulighed for at bruge de etablerede crowdfunding platforme, primært fordi de eksisterende platforme ikke har værktøjer og viden til at rate de personligt drevne landbrugsvirksomheder.
• InGreen AgroFunding skaber kontakten mellem låntager og långiverne via en crowd-platform.
• Der er tale om lån, ikke donationer eller aktier/medejerskab.
• Er du som landmand eller investor interesseret i mere om InGreen AgroFunding, kan du via hjemmesiden www.ingreen.dk tilmelde dig nyhedsbrev. Dermed får du besked, når platformen er i luften og dermed åbner for projekter.
• InGreen AgroFundings stiftende partnere er: Agri Nord, Agrovi, Kolding Herreds Landbrugsforening, LandboNord, Fjordland, Landbrugsrådgivning Syd, Landbrug & Fødevarer, SAGRO, SEGES, Sønderjysk Landboforening, Velas, Vestjysk, VKST og Østdansk Landboforening.
Kommentarer