Livsstil og forbrug

Lønmodtagere mister overblik over feriedage efter ny lov

Efter den nye ferielov er trådt i kraft, optjener lønmodtagere ikke længere feriedagene forskudt. Nu optjener man ferie løbende og kan holde feriedagene allerede måneden, efter man har optjent dem. Man skal dog være opmærksom, når man planlægger ferien resten af ferieåret, for det kan være, man skal bede arbejdsgiveren om lov til at få sin ferie på forskud. Foto: PR.

Den nye ferielov skaber til stadighed forvirring og manglende overblik hos lønmodtagere. Med indførelsen af den nye ferielov holder man nemlig feriedagene, samtidig med man optjener dem. En ny feriedage-beregner gør det lettere for lønmodtagerne at få overblik og planlægge ferie.

Det kræver nu større overblik og planlægning, når danskerne skal planlægge årets ferier. Med den nye ferielov optjener lønmodtagere nemlig ikke længere feriedagene forskudt, men samtidig med, at de bruger dem. Derfor kræver det nu mere planlægning end før, hvis man vil være sikker på at kunne holde den ferie, man ønsker, og det er en forandring, som lønmodtagerne skal vænne sig til.

Reglen om samtidighedsferie er sat i værk for at undgå, at der kunne gå over et år, før nye på arbejdsmarkedet kunne holde betalt ferie. Selvom reglen afhjælper en udfordring, skal lønmodtagerne dog være opmærksomme, når de skal planlægge ferien. Det kan nemlig kan være, man skal bede arbejdsgiveren om lov til at få sin ferie på forskud.

Den nye ferielov betyder, at lønmodtagere nu optjener ferie samtidig med, at de bruger den. Ændringen er foretaget for at gøre det lettere for nye på arbejdsmarkedet at holde ferie det første år. Nyuddannede Josefine Wolf er netop på vej ind sit første job, og for hende giver det stor tryghed at vide, at hun har mulighed for ferie med løn fra starten af ansættelsen. Foto: PR

– Det er godt, vi får rettet op på reglerne for betalt ferie. Det er særligt en fordel for nye på arbejdsmarkedet, der har brug for at kunne tage fri uden at skulle bekymre sig, om privatøkonomien kan holde til det. Overgangen fra forskudt ferie til samtidighedsferie gør dog samtidig, at nogle lønmodtagere skal bruge muligheden for at få ferie på forskud, hvis de skal kunne holde den ferie, de ønsker. Da det skal aftales med arbejdsgiver inden, er det derfor vigtigt at planlægge sin ferie, så man ved, hvor meget man har at gøre med, siger Legal Manager, Amalie Stæhr Jensen, fra Visma Dataløn, der er Danmarks største leverandør af lønløsninger.

Samtidighedsferien giver ro

Siden første september 2020 har man altså optjent sin ferie, samtidig med at man har brugt den. Ændringen giver, ifølge den nyuddannede cand.comm. Josefine Wolf, nye på arbejdsmarkedet en ro i at vide, at det ikke længere betyder, at man får mindre udbetalt den efterfølgende måned, hvis man ønsker at holde ferie undervejs det første år på jobbet.

– Som nyuddannet og med mit første job på plads er det rart allerede nu at kunne planlægge min ferie uden bekymringerne om hvor mange penge, jeg bagefter har til næste måneds regninger. På den måde kan man begynde sit arbejdsliv på en god måde, siger hun.

Bliv klogere med få klik

For at gøre det lettere for de danske lønmodtagere at få overblikket over feriedage har Visma Dataløn udarbejdet en feriedage-beregner. Med få klik kan man finde det antal feriedage, man har til gode.

– Med den nye ferielov skal man ind i en ny måde at planlægge ferie på, hvilket kan være svært for lønmodtagerne. Derfor har vi udviklet en feriedage-beregner, der gør det let at få overblikket over, om man har nok feriedage til 2021, og om man er i den situation, at man må bede sin arbejdsgiver om ferie på forskud for at holde den ferie, man ønsker, slutter Amalie Stæhr Jensen fra Visma Dataløn.

Feriedage-beregneren skal bruge seks oplysninger og tager udgangspunkt i, at samtidighedsferien er påbegyndt pr. 1. september 2020, men man kan sagtens tilføje ferie, man ikke har holdt per 31. august 2020.

Kommentarer