Kultur

Neandertaler udstilling åbner på Moesgaard

Mammutskelet i Neandertalerudstilling på Moesgaard Museum. Foto Moesgaard Museum.

Homo stupidus er neandertalerne blevet kaldt. Men ny forskning viser, at de var både kloge og kompetente. Stor særudstilling på Moesgaard Museum giver et nyt og nuanceret blik på neandertalerne.

Det bliver igen en af de helt store verdenshistoriske fortællinger, som Moesgaard præsenterer for publikum, når museet tirsdag 17. november åbner sin næste store særudstilling. Denne gang træder museet et meget stort skridt tilbage i tiden og tager udgangspunkt i menneskets dybe udviklingshistorie.

I særudstillingen Neandertaler – I mammutjægernes land kan besøgende blive klogere på neandertalernes liv, på mødet mellem neandertalere og Homo sapiens – det moderne menneske, og på, hvad dette møde har betydet for menneskets kulturelle og genetiske udvikling. Neandertalerne er vores nærmeste uddøde slægtninge, som levede i Eurasien i det lange tidsrum fra mellem 300.000 og 40.000 år siden.

”Det bliver en helt anden verden end den, vi kender, vi kommer til at møde i udstillingen. En udstilling befolket med en anden slags mennesker og for længst uddøde dyr, og i et landskab, der forandrede sig voldsomt fra mellemistid til istid. Selv om det hele er fremmed er noget af det væsentligste nye, som forskningen har vist i de seneste år, at neandertalerne og vi, det moderne menneske, har langt mere til fælles end vi før har troet. Med udstillingen vil vi sætte fokus på det helt grundlæggende spørgsmål om, hvad mennesket egentlig er,” siger direktør for Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst.

Projektleder Trine Kellberg Nielsen, der er arkæolog, ph.d. og forsker i neandertalere, er ansvarlig for udstillingen og hun glæder sig til, at publikum skal møde neandertalerne, som hun selv er så fascineret af.

”Neandertalerne har fået en nærmest ikonisk rolle i menneskets udviklingshistorie, og den nyeste forskning bringer os hele tiden tættere på, hvem de var. Vi bærer rundt på spor i vores DNA efter forhistoriske møder mellem neandertalerne og homo sapiens. Derfor spiller neandertaleren sammen med vores andre evolutionære slægtninge en vigtig rolle i placeringen af os selv i det helt store og tidsmæssigt dybe verdensbillede,” siger Trine Kellberg Nielsen.

Hun mærker en stor interesse for neandertalere både blandt forskere og i den brede befolkning. 

“Den fascination vil vi gerne imødekomme med særudstillingen, hvor vi kommer helt tæt på, hvem neandertalerne var, og hvad de egentlig betyder for os og vores egen menneskeform. I udstillingen fokuserer vi på de sidste 120.000 år. Det er en tid, der er kendetegnet af den sidste istids begyndelse, og fortæller historien om neandertalernes liv og tilpasningsevne i en tid med store klimaudfordringer. Deres snarrådighed er et emne, der ofte overrasker, og forskningen viser, at vi er langt fra det gængse billede af et primitivt hulemenneske, som de fleste kender. I udstillingen fortæller vi også historien om neandertalernes møde med andre menneskeformer som Homo sapiens og det nyopdagede Denisova-menneske, og hvilke spor det har sat i vores eget DNA i dag. Vi følger også neandertalernes uddøen og dykker ned i teorierne om, hvorfor neandertalerne forsvandt, og Homo sapiens overlevede,” siger Trine Kellberg Nielsen. 

Fakta

  • Særudstilling på Moesgaard Museum
  • Titel: Neandertaler – I mammutjægernes land
  • Udstillingsperiode: 17. november 2020 – 1. august 2021.
  • Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Spar Nord Fonden, Knud Højgaards Fond, KrogagerFonden og Beckett-Fonden.
  • Særudstillingen Neandertaler – I mammutjægernes land produceres af Moesgaard Museum i samarbejde med Neanderthal Museum i Tyskland.

Kommentarer