Samfund

Ny rapport: Vi er nødt til at designe sunde byer for at få sunde mennesker

Almanakken er et mikrokosmos, hvor stueetagen forener landskabet og fællesskabet, og den øverste del skaber individuelle boliger med høj rumlig kvalitet. Visualisering: Omega Render, Sweco Architects.

Pandemien har haft en voldsom indvirkning på menneskers sundhed, og hvordan vi lever, arbejder og kommunikerer. En stærk påmindelse om vigtigheden af at designe vores byer og bygninger, så de fremmer sundheden og trivslen hos alle borgere, lyder det i Swecos nye Urban Insight-rapport.

En grøn, indbydende by, der fremmer bevægelse samt sunde bygninger med indendørs og udendørs miljøer, der er tæt forbundet, er afgørende for vores sundhed og velvære. Det er én af hovedpointerne i en ny rapport fra Sweco, hvor virksomhedens ingeniører og arkitekter har set nærmere på de elementer, der understøtter en sundere by med højere trivsel for alle.

En park er omdrejningspunktet i Grønttorvet i Valby, hvor Sweco Architects har designet flere af kvarterets bygninger, mens WERK har stået for landskabsdesignet. Bygherre er FB Gruppen A/S. Foto: Niels Nygaard.

”Undersøgelser viser, at folk, der under pandemien havde udsigt til grønne områder, havde en følelsesmæssigt mere behagelig oplevelse og viste færre symptomer på angst og depression end folk, der ikke gjorde det. Det viser vigtigheden af at designe byer med flere grønne områder pr. indbygger, men også bynatur af højere kvalitet. Netop derfor er regeringens udspil til grønnere byer meget positivt,” siger Camilla Julie Hvid, landskabsarkitekt og ingeniør hos Sweco i Danmark.

Vi bruger i gennemsnit 72 år indendørs

Under pandemien virkede søer, parker, skove og strande som magneter på mennesker over hele verden, men selvom flere mennesker søgte ud i naturen, tilbringer vi fortsat i gennemsnit kun 10 % af vores tid udendørs. Det betyder, at når vi fylder 80 år, har vi i gennemsnit brugt 72 år af vores liv indenfor. Derfor skal fokus ikke alene rettes mod design og begrønning af byen, men mindst lige så meget mod et sundt indeklima og strategier for at reducere smitterisiko indendørs.

”Vi tilbringer 90 % af vores tid indendørs, og der er en klar sammenhæng mellem vores sundhed, indretningen og indeklimaet i de bygninger, vi bor og arbejder i. For eksempel sover folk 46 minutter længere om natten i hverdagene, hvis de får naturligt lys på kontoret sammenlignet med dem, der udelukkende arbejder i kunstigt lys,” siger Daniel Hojniak, senior bæredygtighedskonsulent hos Sweco i Polen.

Bakkegårdene i Holstebro er Danmraks første cirkulære bydel bestående af 550 boliger, der skal understøtte den eksisterende natur i området. Sweco Architects har designet for Brunstad Kristne Menighed. Visualisering: Sweco Architects.

Design til sund bevægelse

Swecos arkitekter og ingeniører anbefaler også, at fremtidens byer og bygninger bliver designet på måder, så det bliver nemt og oplagt for folk at vælge den sundeste løsning, når de bevæger sig gennem byen. Det kræver design af det offentlige rum som et netværk, der inviterer til interaktion og aktivitet.

”Sunde bygninger, byer og dig” er den anden i en serie af Urban Insight-rapporter i år fra Sweco om temaet Urban Health and Well-Being. Her ser Swecos eksperter nærmere data, fakta og videnskabelig viden, der er nødvendig for at designe, planlægge og bygge sikker, sund og bæredygtig infrastruktur for fremtiden.

Kommentarer