Debat og politik

Ny undersøgelse: Kendte fastfoodkæder markant bagud på dyrevelfærd

Industriel kyllingefarm med intensiv produktion af slagtekyllinger. Foto: World Animal Protection.

Burger King, Starbucks og Subway er nederst i hakkeordenen, når det kommer til velfærd for kyllingekød, fremgår det af ny undersøgelse.

Aktuel international undersøgelse af dyrevelfærd afdækker, at flere multinationale fastfoodkæder er bagud på dyrevelfærd, når de langer kyllingekød for millioner over disken i Danmark.

Død kylling, der ikke overlevede den intensive produktion i en kyllingefarm. Foto: World Animal Protection Danmark.

I World Animal Protections nye rapport, ‘Pecking Order 2021’, klarer en række højprofilerede fastfood-brands sig overraskende dårligt i det tredje år, hvor de bliver bedømt efter den anerkendte skala ‘Better Chicken Commitment’ (BCC).

Ifølge den globale dyrebeskyttelsesorganisation World Animal Protection, der nu på tredje år bedømmer otte af verdens mest udbredte fastfoodkæder ud fra en række videnskabelige dyrevelfærdskriterier, havner de danske afdelinger af Burger King, Starbucks, Subway og McDonalds i bunden af skalaen, der går fra 1 som er bedst, og til 6 som er den ringeste karakter.

De tre første får 6, der svarer til ‘meget dårlig’, mens McDonalds havner på 5, der svarer til ‘dårlig’, når det kommer til dyrevelfærd, for de kyllinger, der bliver til burgere, sandwich og nuggets i deres fastfoodrestauranter og butikker.

Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark. Foto: World Animal Protection Danmark.

“Med deres dominerende markedsposition har de store fastfood-kæder en særlig forpligtelse til at gå forrest med en høj standard indenfor dyrevelfærd, og derfor er det ganske enkelt for elendigt, at de ikke engang kan leve op vores minimumsstandard,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Ud over den ringe placering på skalaen er det bemærkelsesværdigt, at både Burger King, Starbucks og Subway rent faktisk har tilsluttet sig BCC i de fleste andre lande, og dermed forpligtet sig til at leve op til de fastsatte minimumsstandarder.
Men implementeringen er åbenbart ikke nået til Danmark, idet de danske afdelinger i de selvsamme koncerner, er havnet i bunden af skalaen nationalt, mens moderorganisationerne i udlandet, angiveligt har bedre styr på dyrevelfærden, og scorer bedre i de andre lande.

“Vi så allerhelst, at barren blev hævet endnu mere end vi lægger op til i rapporten, og at kriterierne også handlede om økologi og friland. Det er vores håb og ambition for fremtiden. Men det mindste de tre kæder i Danmark kan gøre er, at leve op til de minimumsstandarder som deres afdelinger i andre lande allerede har tilsluttet sig,” siger Gitte Buchhave fra World Animal Protection.

Fakta om ’Better Chicken Commitment’:

  • Bedømmelsen i ‘Pecking Order’ er baseret på standarder fastsat i ‘Better Chicken Commitment’ (BCC).
  • Mere end 200 firmaer i Europa og Nordamerika har tilsluttet sig BCC.
  • Standarden BCC handler blandt andet om langsomt voksende kyllinger, mere plads og bedre lys under opvæksten. 
  • BCC er en minimumsstandard, der er fastsat ud fra de seneste videnskabelige dyrevelfærdskriterier af en række dyrebeskyttelsesorganisationer. (Se rapporten ‘Pecking Order 2021’ for de samlede kriterier).
  • Kriterierne i BCC indeholder ikke krav om opvækst på friland eller efter økologiske standarder.

Kommentarer