Samfund

Nyt kørende sundhedstjek skal standse diabetesulykken

Foto: Diabetesforeningen

76.000 danskere går rundt med type 2-diabetes uden, at de selv er klar over det. Og 360.000 danskere har prædiabetes. Diabetesforeningen vil være med til at bremse den stille sundhedskatastrofe med nyt rullende sundhedstjek, der har første stop på Bornholm til Folkemøde.

Type 2-diabetes er en af de hurtigst voksende sygdomme i Danmark. I dag lever flere end 250.000 danskere med den kroniske sygdom, og der kommer så mange nye til hver dag, at der i 2030 vil være 420.000 danskere med type 2-diabetes. 

– Diabetes er en stille sundhedskatastrofe, der koster livskvalitet for det enkelte menneske og er dyrt for samfundet. Derfor vil vi i Diabetesforeningen gerne være med til at bremse udviklingen og allerhelst standse ulykken, derfor ruller vi nu en bus med sundhedstjek rundt i landet og tilbyder screening for type 2-diabetes, siger Diabetesforeningens administrerende direktør, Claus Richter. 

Første stop er Folkemødet på Bornholm. Her lever 2.450 med type 2-diabetes, og det er godt seks procent af den samlede bornholmer-befolkning og noget over landsgennemsnittet på omtrent fire procent. Det anslås, at 777 går rundt med type 2-diabetes på Bornholm uden at vide det, og der er 3675 med prædiabetes. Bussen vil være på Kæmpestranden på Folkemødet fra den 16.-18. juni kl. 10-18.

Det er gratis og kræver ingen tidsbestilling at tage imod tilbuddet, som består af en digital risikoprofil og eventuelt en lille blodprøve, som tages på stedet og som med det samme viser det såkaldte langtidsblodsukker. Hvis det er for højt, henvises man til yderligere undersøgelse hos egen læge. 

Ud over tilbuddet om at få taget risikotesten og eventuelt en blodprøve, håber Diabetesforeningen, at 200.000 danskere i løbet af 2022 vil tage en online risikotest på diabetes.dk/risikotest. Her får man også tilbudt et lille blodprøve-kit, hvis man er i risikogruppen, så man selv kan tage blodprøven og sende den til Steno Diabetes Center Copenhagen. 

Diabetes i bevægelse

Den massive indsats for at opspore og forebygge type 2-diabetes er en også del af at gøre diabetes synligt. 

– Diabetes er en usynlig sygdom, og vi hører fra mange af vores medlemmer, at de gemmer sygdommen lidt væk og skammer sig over den. Det skal vi holde op med. Mange faktorer er årsag til type 2-diabetes og alle kan udvikle type 2-diabetes. Derfor skal vi tale mere om diabetes og gøre det helt naturligt at blive tjekket for det. Vi håber mange vil kigge forbi. Vi skal sammen skabe en bevægelse, der kæmper for et bedre liv med diabetes og en fremtid helt uden, siger Claus Richter. 

Diabetes koster hvert år samfundet 31 milliarder kroner og den voldsomme vækst i diabetes betyder, at antallet af ambulante behandlinger på hospitaler vil stige fra årligt 1,3 mio. i 2015 til 2,9 mio. i 2030 og antallet af konsultationer i almen praksis vil årligt stige fra 3,5 mio. i 2015 til 6,1 mio. i 2030. 

Diabetesforeningens tilbud om screening for diabetes starter på Folkemødet i Allinge og fortsætter til hen på efteråret. Projektet er støttet med 5 millioner kroner af Sygeforsikringen Danmark. Herudover har Østifterne, Boehringer Ingelheim, Novo Nordisk og Abott også til sammen doneret 1,3 mio. kr. til bussen.

Kommentarer