Samfund

Nyt projekt giver børn og unge mulighed for at blive klogere på nutiden og fremtiden gennem samtidskunst – i Virtual Reality

Foto: Tenna Brendstrup Larsen

Med det landsdækkende Virtual Reality-projekt Billeder fra fremtiden får skoleelever en unik mulighed for at træde helt ind i samtidskunstens verden og gennem dens æstetiske briller få nye perspektiver på alt fra jordens naturressourcer og national identitet til forholdet mellem det naturlige og det kunstige og computeren som observatør af vores handlinger. 

Perspektiver på vores nutid og ikke mindst vores fælles fremtid. 

Billeder fra fremtiden

25.01.2022 – 30.12.2022

Samtidskunsten tager i sit udgangspunkt fat i aktuelle samfunds- og verdensforhold og kaster tankevækkende perspektiver på alt fra klima og køn til den teknologiske udvikling. For det utrænede øje kan det være en udfordring at afkode de mange temaer og referencer, som er på spil i et værk.

Men hvad nu, hvis man kunne træde ind i den kunstneriske proces? Og tilmed høre om tankerne bag værket fra kunstneren selv?

Billeder fra fremtiden er navnet på formidlingsprojektet, der i 2022 giver udskolingselever og deres lærere muligheden for at opleve og undersøge praksisserne hos seks danske samtidskunstnere gennem Virtual Reality (VR) udviklet af Khora – prisvindende Virtual Reality- og Augmented Reality-produktionsstudie i København. 

Billeder fra fremtiden er et landsdækkende samarbejde, som i løbet af året præsenteres på følgende seks kunstinstitutioner: Kunstmuseum Brandts (Odense), Den Frie (København), Kunsthal 6100 (Haderslev), Kunsthal NORD (Aalborg), Kunsthal 44Møen (Møen) og Kunsthal Aarhus.

Kunsthal Aarhus er tovholder på Billeder fra fremtiden og dér, hvor projektet skydes i gang den 25. januar 2022.

Kunsten som afsæt for samtale om vores nutid og fremtid

Gennem VR-videoerne, der har en varighed på 3-6 minutter, kan skoleeleverne træde ind i en 360-graders interaktiv simulation af kunstnernes atelier eller midt i udstillingsrum. Her præsenterer kunstnerne eleverne for vigtige dele, der går forud for det færdige værk: inspirationen, tankerne bag, materialevalg og den kunstneriske proces. 

Kunstnerduoen Kirsten Astrup (f. 1983) & Maria Bordorff (f. 1988) tager dem for eksempel med i deres soloudstilling Kunstmuseet, som i 2021 kunne opleves på Statens Museum for Kunst i København. De andre samtidskunstnere, hvis værker og praksis skoleeleverne kan lære om, er Rikke Luther (f. 1970), Jens Settergren (f. 1989), Kristoffer Ørum (f. 1975) og Anne Haaning (f. 1977). 

Kunstnerne i Billeder fra fremtiden har det tilfælles, at de i deres praksis kredser om fremtidens liv – et tema, som er omdrejningspunktet for formidlingsprojektet.

Til VR-videoerne følger et undervisningshæfte med arbejdsopgaver funderet i folkeskolens Fælles Mål. Eksempler kunne være Rikke Luthers værk Overspill: Universal Map, der lægger op til en række overvejelser om naturens ressourcer, de såkaldte ‘global commons’, eller Kristoffer Ørums 3-D scannede Signal_Crayfish, som sætter gang i en samtale om elevernes oplevelser med at blive observeret og (mis)forstået af computerteknologier.

I samspil skal VR-videoerne og undervisningsmaterialet være med til at åbne nye perspektiver hos eleverne, som de sammen med deres lærere kan bruge til at udveksle tanker om nutiden og visioner for fremtiden. Projektet har således til formål at undersøge og udvikle nye formidlingsformer for børn og unge gennem de digitale teknologier, som allerede er godt på vej ind i kunst- og kulturinstitutioner.

Start i Kunsthal Aarhus

Billeder for fremtiden skydes i gang i Kunsthal Aarhus i perioden 25.01.-02.03.2022. 

Projektet er i udgangspunktet tiltænkt klasser i udskolingens 7.-9. klassetrin, men det skal ikke holde børnefamilier tilbage, hvis de for eksempel gerne vil prøve den interaktive kunstoplevelse i vinterferien.

Kunsthal Aarhus har alt materialet klar inklusive VR-briller til 15 personer ad gangen. Hele oplevelsen er gratis. Alt man skal gøre er at besøge Kunsthal Aarhus og så ellers være nysgerrig og interesseret i at dykke helt ind værkerne.

Se på fremtiden med nye briller.

Kommentarer