Erhverv

Nytårskickoff i Erhverv Aarhus kiggede ind i fremtidens arbejdsliv

Fotos fra konferencen: Jonas Søgaard / Søgaard Film.

Det var en veloplagt direktør for Erhverv Aarhus, Poul Dalsgaard, der i sin velkomst til “Nytårskickoff om fremtidens arbejdsplads” kunne fortælle, at han i sin vinterferie under sydens sol havde været i godt selskab med formand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh og den socialdemokratiske udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek.

Dog ikke med de to folketingspolitikere selv, forståes, men derimod med deres seneste bøger, som Poul Dalsgaard anbefalede nytårskickoff’ets deltagere om at læse. De to politikere, nu også forfatteres bøger, Vejen til Ansvar (Vanopslagh) og Arbejdets Land (Dybvad) handler netop om, hver deres syn på, hvordan vi i Danmark i fremtiden skal indrette vores land, arbejdsliv og sociale velfærd. (tekst fortsætter under billedet)

Dette blev samtidig oplæggget til dagens første indlægsholder, Nina Smith, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, der gav forsamlingen en række fakta og en ufiltreret opsang, hvorfor det er nødvendigt nu at handle på den udfordring, at Danmark allerede mangler faglært arbejdskraft, og at erhvervskolernes optag halter katastrofalt bagefter i forhold til gymnasier og de længerevarende akademiske uddannelser. (tekst fortsætter under billedet)

Et opsigtsvækkende slide under økonomiprofessorens præsentation viste, at der i alle fagene jern, metal, auto, bygge, anlæg, hotel og restaurant er op imod 40% forgæves rekruttering.

– Konsekvensen er for virksomhederne, at man ikke kan få den nødvendige kvalificerede arbejdskraft, og må derfor sige nej til ordrer. Det øger også lønpresset og kan betyde, at virksomheder ikke kan investere, fortalt Nina Schmidt.

Hun opfordrede til, at der fortsat skal være fokus på efter- og videreuddannelse, som et middel til at fastholde de nuværende medarbejdere, mens hun samtidg understregede behovet for international rekruttering og generelt et mere alsidigt og mangfoldigt arbejdsmarked.

Konferencens anden indlægsholder, Pernille Erichsen, underdirektør i Dansk Industri, supplerede direkte til Nina Schmith inlæg, og rettede fokus på, hvorfor fremtidens ledere skal være forandringparate og omfavne de nye generationer, der træder ind på arbejdsmarkedet med andeledes prioriteter, end de unge gjorde for blot 10 år siden. (tekst fortsætter under billedet)

– Den fremtidige leder skal være modig, svømme med fiks man ikke kender og sætte det rigtige hold – og dermed navigere i et arbejdsmarked med større diversitet og mangfoldighed.

Tredje mand på podiet var Casper Aaen, COO i PanzerGlass, der fortalte, hvordan PanzerGlass løbende implementerer en 4-dages arbejdsuge i hele organisationen, der vel og mærke omfatter afdelinger og personale i over 20 lande, med de kulturelle forskelle dette medfører. (tekst fortsætter under billedet)

Aarhus Netavis bringer ved senere lejlighed en dybere præsentation af virksomheden og deres udfordringer, erfaringer og resultater med 4-dages arbejdsuge.

Sidste case på dagens Nytårskickoff blev leveret af Mette Meirup Gregersen, Head of People & Culture hos DLA Piper, som på flere områder er influeret af amerikansk virksomhedsledelse, og har samtidig kocernforbundne kolleger i de fleste europæiske lande.

I den danske organisation alene har DLA Piper initeret et projekt, hvor arbejdstiden inddeles i tre+tre modeller for arbejde: Debitérbar tid, Værdiskabende projekter og Kulturtid. Dette kan medarbejderene så mixe i Fast arbejdstid, Flextid og Flydende tid. (tekst fortsætter under billedet)

Mette Meirup Gregersen kunne fortælle, at det naturligvis kræver tilvænning med at kigge indad på hvordan man arbejder, og hvordan den enkelte tilpasser sit work-life balance.

Projektet er nu implementeret og DLA Pipers erfaringer med at skabe en fleksibel arbejdsplads, vil om kort tid her i Aarhus Netavis blive beskrevet nærmere.

Nytårskickoff i Erhverv Aarhus sluttede med netværk og tapas for de godt 150 deltagere.

Kommentarer