Magaxin

Samejeoverenskomst sikrer fælles ejendele

Artiklen er sponsoreret

Hvad er samejeoverenskomst?

En samejeoverenskomst er karakteriseret som en aftale blandt parter, som indgår et sameje. Dette kan f.eks. være i forbindelse med fast ejendom. Det kan være nyttigt at have en samejeoverenskomst, hvis man som ugifte samlevende ønsker at købe en fast ejendom. Er man gift, er der nogle faste regler for fælles ejendom og ejendele. Det er dog ikke tilfældet hvis man bor sammen og er ugift.  

Hvad kan en samejeoverenskomst indeholde?

En samejeoverenskomst kan anføre, hvilke rettigheder og forpligtigelser parterne hver især har. Dette kan gælde både mens der fortsat er sameje, hvis samejet ophører og efter det er ophørt. I denne overenskomst, kan der stå hvem der har bestemmelsesretten og hvordan driftsudgifter skal fordeles samt udgifter til at vedligeholde ejendommen. 

Det er særligt i tilfælde af at samejet skulle ophøre, at denne overenskomst bliver nyttigt at have. Her kan nemlig aftale hvem der skal blive boede i boligen, hvis man går fra hinanden. Det er nemmere at have aftalt dette på forhånd, særligt i en situation hvor der kan være mange følelse involveret. 

Konsekvenserne af manglende samejeoverenskomst

Har man ikke lavet en samejeoverenskomst før man går fra hinanden, kan det være vanskeligt eftersom alle beslutninger, der har med ejendommen at gøre, skal tages i fællesskab og her skal man kunne blive enig. Hvis man ikke kan blive enig, vil det i sidste ende betyde at samejet må ophøre. Når samejet er ophørt, og ejendommen skal sælges, skal beslutninger i forbindelse med ejendomssalget også træffes i enighed. Kan man ikke blive enige om hvordan dette skal gøres, vil man blive nødt til at sætte ejendommen på frivillig auktion. Dette kan ligne en tvangsauktion, og derfor kan man komme ud for at der vil være en meget lavere pris for ejendommen, sammenlignet med hvis den havde været sat til salg. 

Af disse årsager, kan det være en god idé at få lavet en samejeoverenskomst, med klare regler for hvordan man skal forholde sig, hvis samejet ophører. En advokat kan hjælpe med at få lavet en samejeoverenskomst, der passer til jeres behov.    

Når der ikke skydes ligeligt ind i boligen

Har man ikke har indskudt det samme beløb til udbetalingen, kan man ved hjælp af en samejeoverenskomst bestemme, at den der har indskudt mere ved udbetalingen, også kan have en større del af udbyttet, hvis ejendommen i fremtiden skal sælges. Det kan være relevant hvis man har købt boligen med 50/50 ejerskab, men ikke indskudt det samme til udbetalingen. 

Hvordan hænger samejeoverenskomst og testamente sammen?

En samejeoverenskomst er kun med til at regulere regler og forhold, hvis samlivet ophører, mens begge parter lever. Står man i en situation, hvor samejet bliver opløst fordi den ene part er død, vil det være et testamente, der afgør hvad der skal ske herefter. 

Derfor er det også særligt vigtigt, at man sørger for at få oprettet et testamente i forbindelse med, at man køber en fælles bolig. Dette gælder særligt hvis man er ugifte samlevende. Har man ikke et testamente, vil den afdødes halvdel af huset indgå i dødsboet efter afdøde. Det betyder at afdødes forældre vil skulle arve dette. Har man børn, vil det være afdødes børn, der kommer til at arve dette. Har man derimod et testamente, kan man sikre at det er den længstlevende, der skal arve afdødes halvdel af boligen i stedet. 

Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning.

Kommentarer