Science Museerne rykker ud i sommerlandet
Science Museerne træder på speederen og har sammen med Kickstart Kulturturismen sat gang i en naturvidenskabelig museumsoplevelse, som man kan tage med hjem – eller på sommerferie.
Takeaway er normalt noget, man forbinder med mad. Men på Science Museerne er det blevet til en slags museumsoplevelse-ud-af-huset og et tilbud om naturvidenskabelig næring til børnefamilier i sommerferien.
”Vi har i over et år befundet os midt i en corona-tid med en lang nedlukningsperiode, et besøgstal, der gik op og ned, og restriktioner, som vi har gjort det bedste, vi kunne for at navigere i,” siger museumsdirektør Bent Lorenzen. ”Det har på godt og ondt tvunget os til at tænke i nye baner. Besøgstallet på museerne er selvfølgelig stadig et meget vigtigt parameter, men vi har også spurgt os selv, hvordan vi kan formidle viden, uden at det indebærer et museumsbesøg. I vinterferien 2021, da museerne var lukket, lancerede vi derfor AstroTakeaway, hvor fokus var astronomiformidling ud-af-huset. Interessen var overvældende. Vi måtte melde udsolgt efter 14 dage og har fået meget positive tilbagemeldinger på konceptet. Nu lægger vi så at sige pakken ind i en fortælling, hvor det handler om børn, der er bosat på Mars og gerne vil vide noget om Jorden. På den måde bruger vi et kendt greb, som handler om, at børn – og voksne – lærer bedst ved at give læring videre – i dette tilfælde til de to fiktive marsbørn.”
ScienceTakeaway-konceptet er udvalgt som en del af Kickstart Kulturturismen, der har fokus på at teste nye, innovative løsningsideer på museerne i Danmark, og består af en pakke med forskellige typer af science-kits og masser af trykt og digital vejledning i og inspiration til, hvordan man laver science-aktiviteter derhjemme. Og fribilletter, hvis man skulle få lyst til at besøge Science Museerne.
”Vi vil selvfølgelig gerne have, at vores nye tag-med-hjem-museumstilbud i sidste ende vil genere et museumsbesøg,” siger Bent Lorenzen. ”Men selve besøget er kun ét blandt flere mål. Science Museerne er en del af Aarhus Universitet. Derfor er det at vække nysgerrighed i forhold til naturvidenskab det helt overordnede formål for os. Med ScienceTakeaway har vi så at sige flyttet vores mundtlige formidling ned i en pakke, som man kan tage med hjem. Der er lagt mange timer og stor omhu i vejledningsdelen, så den er både instruktiv og inspirerende. Vi håber, at børnefamilierne vil gå nysgerrigt og sansende til værks og opleve en masse planter, stjerner og lave små teknologiske eksperimenter derude i sommerlandet.”
Om “Mars kalder-ScienceTakeaway i sommerferien”
De to marsbørn Pi og My har boet hele deres liv på Mars i et lukket økosystem. De er meget nysgerrige og vil gerne finde ud af, hvordan det er at bo på Jorden. Ved hjælp af en magisk postkasse har de sendt breve til Science Museerne om nogle af de ting, som de undrer sig over på Jorden, og som de gerne vil have hjælp til at finde ud af. Børnefamilierne er ScienceDetektiver og hjælper Pi og My med at besvare deres spørgsmål.
ScienceTakeaway består både af en fysisk del i form af en takeaway pakke, en digital del med bl.a. små film og en besøgsdel med fribilletter og ”et marsbrev”, som man kan aflevere på museet i Den magiske postkasse med hotline til Pi og My.
Rumbus som formidlingsplatform
En tjenestebil er forvandlet til en rumbus, og en formidler er trukket i rumdragten. Science Museerne leverede AstroTakeaway i vinterferien. Det blev så stor en succes, at Rumbussen nu kører igen – denne gang med Science Takeaway. Rumbus-besøget foregår ved lodtrækning blandt dem, der har forudbestilt ScienceTakeaway inden 15. juni 2021. Læs mere her.
ScienceTakeaway er støttet af Erhvervsfremmebestyrelsen.
Læs mere om Kickstart Kulturturismen her.
Kommentarer