Sejr til Aarhus forsker i nedbrydeligt plastik ved Ph.d. Cup 2021
Andreas Sommerfeldt fra Aarhus Universitet har opfundet en plastik, som nedbrydes, når han siger, den skal. Fredag aften formidlede han tre års forskning så godt på tre minutter på DR2, at han blev årets vinder af formidlingskonkurrencen Ph.d. Cup.
Der var allerede antydninger af, at det måske kunne blive en sejr for Andreas Sommerfeldt i Ph.d. Cup 2021, da han gik af scenen i Studie 5 i DR Byen. Her havde han kogt tre års forskning om nedbrydeligt plastik ned til tre minutters koncentreret præsentation, som deltagerne netop skal i formidlingskonkurrencen.
’Den sad i skabet!’, udbrød en fra dommerkomiteen, mens en anden impulsivt sagde: ’Rigtig god formidling’.
Det blev da også Andreas Sommerfeldt, der er ph.d. i organisk kemi og nanoscience ved Aarhus Universitet, som løb med sejren og de 50.000 præmiekroner i 2021-udgaven af Ph.d.Cup. Den er udviklet i et samarbejde mellem Information, Lundbeckfonden og DR, og den har været holdt siden 2013.
Finalen blev sendt på DRTV og DR2 fredag aften med radioværten, hjerneforskeren m.m. Peter Lund Madsen som vært. Han præsenterede de fem finalister, som alle havde det til fælles, at de har lavet en ph.d., men om vidt forskellige emner.
Hele formålet med konkurrencen er at sprede dansk forskning ud til en bred offentlighed ved at sætte fokus på de bedst formidlede ph.d.-afhandlinger fra landets universiteter. På grund af coronasituationen måtte konkurrencen for andet år i træk afvikles i DR Byen uden publikum.
Dommerne i årets Ph.D. Cup var DNA-forsker og professor ved Københavns Universitet, Eske Willerslev, professor og astrofysiker ved Niels Bohr Instituttet Anja C. Andersen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Og selv om de – og seerne – undervejs kunne høre dygtigt formidlede oplæg om betydningen af tidlig calmette-vaccination, fædre i samværssager, kurdiske kvindekrigere, og om hvordan man kan lytte sig frem til, om bolte på havvindmøller er spændt rigtigt, blev det Andreas Sommerfeldt og hans måde at formidle på, der vandt. Kemikeren byggede blandt andet sit oplæg op, så alle sad og tænkte på byggeklodser bagefter.
Plastik nedbrydes på kommando
Gennem sin kemiske forskning har Andreas Sommerfeldt opfundet en ny type plastik, som i stedet for at ødelægge miljøet, bliver nedbrudt, når han siger, den skal. Hvor plastikken i de første 100 år af sin levetid, er blevet produceret robust og holdbar, nævnes den i dag som en af de store klimasyndere.
I sin forskning har Andreas Sommerfeldt forsøgt at vende fremstillingen af plastik på hovedet, så det bliver tænkt ind fra starten, at den skal være nedbrydelig. Først bagefter bygger man så ovenpå med alle de egenskaber, som ’god’ plastic også skal have, og det var det, han illustrerede med byggeklodser i sin tre-minutters-formidling i Ph.d. Cup.
– Med stor passion gjorde du noget kompliceret forståeligt. Forskningens kvaler stod klart frem, samtidig med at potentialet var tydeligt. Med stjerner i øjnene vakte du vores alles interesse, lød det i den endelige motivering fra dommertrioen Eske Willerslev, Ane Halsboe-Jørgensen og Anja C. Andersen, da de havde truffet valget om, at Andreas Sommerfeldt skulle vinde.
Lige nu dyrere end mærketasker
Dommerne lagde dog også vægt, at Andreas Sommerfeldt med stor ærlighed fortalte, at der stadig er et stykke vej til, at fremtidens nedbrydelige plastik er helt klar og færdigudviklet.
– Den kommer ikke til at erstatte din vandflaske eller engangsservice lige med det samme. Lige nu er det faktisk billigere at bære dine ting rundt i Louis Vuitton-tasker end i den nye type plastik, og det en hård kamp at nå frem til en løsning, siger Andreas Sommerfeldt, i den formidlingstekst, han har skullet skrive forud for Ph.d. Cup, noterer, at ’skuffen af glemte legoklodser heldigvis stadig er åben, og der er rigtig mange, vi endnu ikke har prøvet’.
Andreas Sommerfeldt bor i Aarhus, og efter han gjorde sin ph.d. færdig, er han i dag konsulent på Teknologisk Institut, hvor han beskæftiger sig med genanvendelse af plast.
De 50.000 kroner, som Andreas Sommerfeldt modtager i forbindelse med sejren i Ph.d. Cup 2021, kan for eksempel bruges på en forskningsrejse, et individuelt forløb eller til at få produceret en forskningsfilm, hvor opdagelserne bliver præsenteret.
Konkurrencen skaber forbindelser
Efter sejren blev Andreas Sommerfeldt hyldet og fejret af de andre deltagere i DR Byens Studie 5, og helt generelt glæder DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn sig over samarbejdet med Lundbeckfonden og Dagbladet Information om Ph.d. Cup – og over, at DR med formidlingskonkurrencen kan være med til at sætte spotlys på landets unge forskere.
– På de danske universiteter bliver der hvert år lavet en lang række spændende og interessante ph.d.-afhandlinger. Resultaterne fra en del af dem når aldrig ud til en bred kreds, og det er synd, for de rummer i mange tilfælde banebrydende forskning. I Ph.d. Cup formidler forskerne deres resultater kort og præcist med henblik på at gøre folk nysgerrige. Og ved at sende konkurrencen på DRTV og DR2 bliver der skabt en forbindelse mellem dem, der gerne vil vide mere, og dem, der har brugt tre år på at fordybe sig i et emne. Alle parter vinder ved det, mener Maria Rørbye Rønn.
Stine Carsten Kendal, der er administrerende direktør på Information, siger:
– Vi skal være taknemmelige for, at unge forskere har mod på at give deres viden videre i en offentlig debat, som kan være hård at deltage i. De hjælper med at stille spørgsmål og finde viden frem, som vi også har brug for i de journalistiske medier, siger hun.
Kan inspirere andre
Lene Skole, der er administrerende direktør i Lundbeckfonden, siger, at forskning og viden er en forudsætning for at forandre og forbedre verden.
– Vi har brug for dygtige forskere til at kaste sig ud i udfordringen og afprøve nye ideer og fortælle om deres opdagelser. Det er en stor oplevelse, når deltagerne i Ph.d. Cuppen kommer ud af laboratorierne og stiller sig op på en scene for åben skærm. Vi bliver ramt af deres forskningsfortælling, og deres viden når helt ud i stuerne til os. På den måde er formidlingen med til at skabe debat og højne vidensniveauet i samfundet. Det kan forhåbentligt også inspirere andre til at forfølge en karriere som forsker. Derfor er vi i Lundbeckfonden glade for at støtte Ph.d. Cup, siger hun.
Ph.d Cup 2021 kan ses eller genses på DRTV lige nu, ligesom DR2 også viser konkurrencen igen lørdag den 1. maj fra klokken 10.00-11.00.
Læs mere om Andreas Sommerfeldts forskning her.
Læs mere om Ph.d. Cup på phdcup.dk.
FAKTA: De fem emner og deltagerne i Ph.d. Cup 2021 var:
- Neonatal vaccination med forskellige Bacille Calmette-Guérin stammer – Frederik Schaltz-Buchholzer, Syddansk Universitet, Samfundsvidenskab
- Kan et hammerslag afsløre, om en vindmølle er i fare for at styrte i havet? Marie Brøns, Danmarks Tekniske Universitet, Naturvidenskab
- Er fædrene »bagud på point« i samværssager? Mette Bisgaard, Aarhus Universitet, Samfundsvidenskab
- Kurdiske kvinders politisk militante kampe – Mustafa K. Topal, Roskilde Universitet, Humaniora
- Fremtidens nedbrydelige plastik – Andreas Sommerfeldt, Aarhus Universitet, Naturvidenskab
Artiklen er skrevet af Jan Dorhmann, DR og Maja Find, Information
Kommentarer