Samfund

Skal jeres landsby vinde prisen?

Foto: Rune Borre-Jensen/ Region Midtjylland

Region Midtjylland uddeler også i 2022 sin landsbypris.

Frist for indstillinger er 1. februar. Derefter skal fem finalister findes. 

Nye veje til udvikling, ambitiøse bæredygtigheds-projekter og alle mulige muligheder for at leve det gode liv. Det er alt sammen noget, der kendetegner de midtjyske landdistrikter, og det skal fejres. Derfor uddeler regionen hvert år Region Midtjyllands Landsbypris på 150.000 kroner til brug for yderligere udvikling.

1. februar har kommuner og LAG (Lokale Aktions Grupper) frist for at indstille en landsby eller en klynge af landsbyer til prisen. Herefter vurderer regionens Udvalg for Regional Udvikling, på baggrund af indstilling fra eksterne fagfolk, de enkelte kandidater. Regionsrådet beslutter, hvem der vinder.

– Landsbyprisen er en af de opgaver, jeg glæder mig rigtig meget til. Der er rigtig mange frivillige ildsjæle derude, der fortjener at blive hædret, og mange gode historier om lokalsamfund, der lykkes med at skabe en god og bæredygtig udvikling. Det giver rigtig god mening at fremhæve de eksempler, så andre kan lære af dem, siger formand for Udvalg for Regional Udvikling, Bent Graversen (V).

Landsbyer med verdensmål

Landsbyprisen uddeles med udgangspunkt i syv kriterier (se herunder), der bl.a. handler om, hvordan de stedbundne ressourcer i et område udnyttes, hvordan området tilrettelægger sit arbejde med udvikling – herunder samarbejde med andre – samt ikke mindst, om hvordan landsbyen arbejder med at sikre bæredygtig udvikling – herunder, hvordan ideer og projekter fra lokalområderne kan virkeliggøre FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. 

– Midtjylland skal være et attraktivt sted at bo uanset om man lever i byerne eller i de mindre lokalsamfund. Og her har vi alle sammen en masse at lære af hinanden. Ofte udvikler de små samfund nogle unikke løsninger, og dem ønsker vi at være med til at sætte fokus på, siger næstformand i Udvalg for Regional Udvikling, Henrik Qvist (EL). 

Skulderklap og udvikling

De kandidater, der som finalister kæmper om Landsbyprisen, får i løbet af 2022 tilbudt deltagelse i et udviklingsforløb, hvor regionens konsulenter hjælper projekter og idéer tættere på realisering. Herudover producerer regionen korte præsentationsfilm af de enkelte landsbyer/landsbyklynger. 

Og så får de selvfølgelig mulighed for at vinde selve Landsbyprisen, der uddeles af regionsrådet i løbet af foråret – og det kan have stor betydning. 

– Det er jo et kæmpe skulderklap og et bevis på, at den proces, vi startede for snart mange år siden, nu for alvor begynder at bære frugt. Det er jo fantastisk at være borgerforeningsformand i en by, hvor så mange påtager sig et ansvar for udviklingen, lød det fra Heine Glerup Sørensen, formand for borgerforeningen i Skals, Viborg Kommune, da han sidste år velfortjent modtog Landsbyprisen 2021 på vegne af landsbyen. 

Læs mere om landsbyprisen, mød andre tidligere modtagere af prisen og find gode inspirerende historier om bæredygtig udvikling af lokalsamfund på regionens vidensportal www.landsbyviden.rm.dk 

Fakta

·         Region Midtjyllands Landsbypris har været uddelt hvert år siden 2009. Indstillinger til prisen skal udarbejdes i samarbejde med kommunen.

·         Frist for ansøgning er den 1. februar 2022.

·         De syv kriterier for Landsbyprisen:

1.    Landsbyens arbejde med et attraktivt og gennemtænkt fysisk miljø.

2.    Landsbyens arbejde med lokalområdets stedbundne ressourcer og potentialer.

3.    Landsbyens vision for bæredygtig udvikling.

4.    Landsbyens fokus på udsyn, samarbejder og opbygning af viden og kapacitet.

5.    Landsbyens arbejde med trivsel, sundhed, frivillighed og sociale fællesskaber.

6.    Landsbyens arbejde med klima, biodiversitet og ressourcer.

7.    Landsbyens overordnede udvikling.

Kommentarer