Kultur

Små motionsløb genopstår over hele landet efter corona-nedlukning

Nordboløbet i Slagelse.

Landet over melder løbsarrangører sig klar til at spænde hjelmen og snøre løbeskoene efter en sæson med meget begrænset løbsaktivitet. Ny pulje giver en håndsrækning til genstarten.

“Vi har allerede over 100 tilmeldte,” lyder det fra Helle Madsen fra Nordbo-løbet i Slagelse.

Gendarmløbet.

“Vi har det på samme måde, som når de økologiske køer skal på græs,” lyder kommentaren fra Lars Lundsgaard Sørensen i Sønderjylland, hvor man er klar til at genoptage Gendarmløbet.

I Aalborg erklærer Friday Night Skate sig klar til igen at indtage byens gader på deres rulleskøjter sidst på sommeren.

“Vi har lige fået uddannet 20 nye trafikofficials til at lede os sikkert gennem byen,” siger Ditte Marie Fernström-Forsmann fra Inline Club, som arrangerer rulleskøjteløbene.

Overalt i landet er de mindre motionsløb ved at vågne af den dvale, som den langvarige coronanedlukning har bragt dem i. Og mens de fleste motionsløb samler stafetten op, hvor de slap den tilbage i 2019, er der også eksempler på, at ventetiden er brugt til at udvikle nye løbsidéer.

I Hundested i Nordsjælland afvikles det 12 kilometer lange Taste & Run for første gang 3. juli.

“Vi er nogle madglade motionister, som tidligere har arrangeret andre motionsløb. Nu vil vi lave et oplevelsesløb med pitstop cirka hver anden kilometer med små smagsprøver på lokale råvarer. Man kan løbe i sit eget tempo, for det gælder ikke om at komme først. Oplevelsen er præmien i sig selv,” fortæller en af arrangørerne Katrine Daugaard Stevnhoved fra foreningen Smagen af Halsnæs.

Hjælp på vej

Friday Night Skate.

På Bornholm slikker en af de store løbsarrangører sårene.

“Coronaen har været hård ved os, men vi forsøger at få stumperne til at hænge sammen,” siger Claus Clausen, der er event manager hos Viking Atletik, der er hårdt ramt på økonomien. Næsten alle klubbens 16 store og små motionsløb måtte aflyses sidste år.

“Vi kan bruge al den hjælp, vi kan få,” tilføjer han.

Og hjælpen er lige om hjørnet.

I dag lancerer Nordea-fonden en ny løbspulje på 5 mio. kroner, som netop er målrettet genstart af de myriader af løb, der findes i underskoven af de store populære motionsevents som CPH Half, Royal Run og DHL Stafet. De mindre motionsløb i de nære omgivelser kan være med deltagere i vandrestøvler, i våddragter og kajakker, på cykler, boards og rulleskøjter og i løbesko.

“De mindre lokale motionsløb udgør en vigtig del af det danske idrætsbillede – både i de små bysamfund og i de større byer, hvor de er årlige aktive samlingspunkter for lokalbefolkningen. De bidrager til at skabe en klar identitet og styrker den lokale sammenhængskraft,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Støtte til 600 motionsløb i hele Danmark

Fonden ser et stort og spirende potentiale i nye motionsformer og nye rekreative fritidsaktiviteter, som for alvor er ved at få vind i sejlene. Løbspuljen skal bidrage til at bakke op om og sætte strøm til de traditionsrige ‘gamle kendinge’, ligesom puljen kan være en katalysator for igangsættelsen af nye mindre lokale motionsløb i det fri i alle egne af landet.

Nordea-fonden forventer at støtte op til 600 mindre lokale motionsløb, der motiverer til mere bevægelse i det fri og bidrager til at flere får sved på panden i fællesskab med andre i lokalområdet.

Løbspuljen kan søges af foreninger, som vil arrangere mindre, lokale motionsløb med mellem 50 og max. 500 deltagere, der foregår udendørs, og hvor deltagerne bevæger sig fra A til B. F.eks. ved at løbe, cykle, gå, svømme, padle, ro, rulle eller skate.

Får man støtte til sit løb, tilbyder fonden også gratis løbstrøjer til alle løbsdeltagere med foreningens eget logo påtrykt.

Fakta om løbspuljen

•  Der kan søges fra fredag den 11. juni om enten 5.000 eller 10.000 kr. til afvikling af løb med 50-500 deltagere.
•  Lokalt forankrede foreninger kan søge puljen. Fonden støtter ikke enkeltpersoner eller virksomheder.
• Det er nemt at søge, og alle får svar inden for fire uger.
• Der kan søges løbende indtil puljen på 5 mio. kr. er tom.
• Løbspuljen er målrettet det lokale, frivillige foreningsliv over hele landet. F.eks. lokale idrætsforeninger og -klubber og andre foreningstyper, herunder beboerforeninger, borgerforeninger, bylaug, spejdere m.fl.
• Støttede foreninger tilbydes også løbstrøjer til alle deltagere.
• Der afholdes normalt årligt ca. 1.200 motionsløb i Danmark, hvor 82 pct. af disse motionsløb har mindre end 500 deltagere. Kilde DAF 2013.  Hertil skal lægges alle andre former for motionsløb på cykel, i båd, på rulleskøjter etc.

Om Nordea-fonden

Nordea-fonden har et almennyttigt og velgørende formål. Hvert år uddeler fonden ca. 400 mio. kr. til projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. Se mere på nordea-fonden.dk

Kommentarer