Samfund

Stigende boligudbud lader vente på sig

Nyboligs adm. direktør, Peter J. Mattsen, gør status på boligmarkedet og det nuværende boligudbud. Foto: Nybolig

Rekordmange danskere købte ny bolig, da coronavirussen hærgede i 2020 og 2021, hvilket fik det samlede udbud af boliger til salg i Danmark til at styrtdykke. I 2022 er udviklingen så småt vendt, men de markante stigninger i boligudbuddet lader fortsat vente på sig.

Sommeren er over os, og det betyder normalt, at udbuddet af boliger til salg stiger støt. Men efter to intense handelsår på boligmarkedet, viser 2022 sig fra en lidt roligere side. Det ses blandt andet i boligudbuddet, der henover foråret har fastholdt et niveau på under 40.000 boliger.

I øjeblikket er det samlede udbud af boliger til salg i Danmark på 36.077 boliger. Det viser Boligsidens seneste opgørelse for maj, som dækker over boligtyperne villaer, rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse. Til sammenligning var det samlede boligudbud i Danmark cirka 60.000 boliger kort før coronapandemiens indtog i foråret 2020.

Ifølge adm. direktør i Nybolig, Peter J. Mattsen, er især de stigende boligrenter med til at fastholde det nuværende boligudbud.

-De stigende renter har på få måneder gjort det dyrere for boligkøberne at optage lån til boligkøb. Samtidig er sælgerne mere afventende i det nuværende marked, hvor flere prisnedslag må forventes, siger Peter J. Mattsen.

Selvom højere renter og stigende energipriser betyder større omkostninger forbundet med finansiering og forbrug, har mange danskere fortsat godt med luft i økonomien til at købe bolig.

I december 2021 spurgte Nybolig i en undersøgelse foretaget af Epinion danskerne om deres syn på udviklingen i boligudbuddet det næste halve år. Her svarede 33 pct. at de forventede, at udbuddet enten ville stige en smule eller betydeligt. 37 pct. forventede et uændret boligudbud. 18 pct. forventede, at udbuddet enten ville falde en smule eller betydelig, mens 12 pct. svarede ved ikke.

Dengang var boligudbuddet på cirka 37.000 boliger, og flertallet af danskerne har derfor haft ret i deres forudsigelser om et uændret udbud.

Det rekordlave udbud har tidligere givet anledning til bekymring. Men med begyndende tegn på et svagt stigende boligudbud håber mæglerdirektøren, at der henover resten af året kan komme en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel.

-Køberne har skulle beslutte sig på rekordtid de seneste mange måneder. Med et stigende udbud kan der være udsigt til, at boligmarkedet nærmer sig en ny fase, hvor køberne får et bredere udvalg af boliger at vælge imellem, siger Peter J. Mattsen.

Kommentarer