Debat og politik

Stramt finanslovsforslag med klare prioriteringer

Af Malte Larsen, Socialdemokratiet

Folketingsmedlem, Østjyllands Storkreds
Erhvervsordfører, Forbrugerordfører,

Alle mærker vi de stigende priser. Hvad end det er i dagligvareforretningen, når der skal handles ind til aftensmaden, når bilen skal tankes eller når elregningen skal betales. Inflationen er uden tvivl den største udfordring for dansk økonomi lige nu, og derfor præger den også regeringens finanslovsforslag, som netop er blevet præsenteret. Vi må ikke puste til inflationen og gøre ondt værre.

Derfor er det en stram finanslov, som vi lægger op til. Vi vælger at bruge ekstra midler på relativt få områder. F.eks.: Fortsat støtte til Ukraine med Ukraine-fonden. En inflationspakken med en hjælpende hånd til nogle af de danskere, der er hårdest ramt af prisstigningerne. Og akutpakken til vores pressede sundhedsvæsen samt midler til psykiatrien.

Herudover glæder jeg mig personligt over, at der er blevet plads til en mindre række af personlige mærkesager. Vi viderefører muligheden for, at ufaglærte og faglærte med forældet uddannelse kan tage en erhvervsuddannelse inden for et mangelområde på 110 % dagpenge. Det har mange allerede benyttet sig af, og det er godt, at endnu flere kan få mulighed for at videreuddanne sig. Vi fremrykker også et tillæg til dagpenge de første tre måneder, man er ledig, så der er et stærkere sikkerhedsnet, hvis man pludselig står uden job, og vi giver et udvidet skattefradrag for fagforeningskontingentet.

Med landsbypuljen forsøger vi at sikre gode betingelser for vækst og udvikling i hele landet. Og endelig er det værd at fremhæve, at vi vil løfte FGU, VEU og ungdomsuddannelser i udkantsområder. Det skal være muligt at bo og arbejde i alle dele af landet – det er fortsat en socialdemokratisk prioritet.

Selvom det ikke er et finanslovsforslag med de store armbevægelser, er der gode socialdemokratiske aftryk, som jeg synes, der er grund til at være glad for. Vi har fokus på sikkerhed, velfærd og den lokale udvikling. For os handler det om at få Danmark trygt igennem en krisetid.

Kommentarer