Strategien virker: Stærk erhvervsorganisation har vind i sejlene
Af: Jan Hagsholm
Ansvh. og Partner, Danske Netaviser
Når man er medlem af en forening i Danmark, ved man, at der hvert år venter en indkaldelse til den ordinære generalforsamling. Så skal man til det igen. Med udsigt til en kedelig omgang formalia tilført lidt lunken kaffe og blødt brød, og som oftest er overstået på 20 minutter.
Sådan spiller klaveret ikke i Erhverv Aarhus.
Det kunne de fremmødte erhvervsfolk i en fyldt Turbinehal konstatere torsdag, hvor der var programlagt fire timers hyggeligt samvær med netværk, tapas, drinks, formandsberetning, regnskab, bestyrelsesvalg, borgmestertale og en tusindårsfortælling om byens ophav og historie. Og, nåh ja, toppet op med lidt mere netværk og drinks til at gå hjem på.
Business as unusual
Det faglige indhold i Erhverv Aarhus’ arrangementer er oftest krydret med kulturelle input og uformelt netværk, og det er ikke en tilfældig kombination, når den 500-medlemmer store forening kalder til møde. Det er netop, hvad medlemmerne sætter pris på og noget, som scorer højt på evalueringsskemaerne efter hvert event.
Og et eller andet må bestyrelsen og det 15-mand store sekretariat med direktør Poul Dalsgaard i spidsen have gjort rigtigt, når man kaster et blik tilbage på året derer gået. 99 arrangementer er det blevet til med et samlet deltagerantal på 5.982 personer.
Strategiplan med målrettet mission og vision
“Som byens største erhvervsnetværk tilbyder vi vores medlemmer enestående muligheder for viden, inspiration og nye, professionelle kontakter.”
Sådan lyder det blandt andet i den nyligt reviderede mission for den 162 år unge forening, som konstant insisterer på at være relevant for byens virksomheder. Missionen er en vigtig del af en ny strategiplan, som foreningens bestyrelse og ledelse har arbejdet med siden sidste år, hvor Mai Louise Agerskov overtog posten som forperson – i år med opdateret titel – nu som bestyrelsesleder. I strategiplanen er der også formuleret en vision for organisationen, som i et kort uddrag lyder:
“Erhverv Aarhus skal være det foretrukne samlingspunkt for virksomheder, der udover viden og inspiration ønsker at være en del af Aarhus’ største erhvervsnetværk.”
At der også er handling bag de ædle formuleringer var der med al tydelighed bevis for i bestyrelseslederens beretning, hvor Mai Louise Agerskov i sin indledning lagde særlig vægt på vigtigheden i, at Erhverv Aarhus skaber værdi for medlemmerne.
– Det er jo jer, der udgør vores fælles forening gennem jeres store engagement og aktivitet, som kommer til udtryk på mange forskellige måder – i dag ved at være med til foreningens mest traditionsrige aften. Og vi forsøger som vanligt at gøre lidt ekstra ud af aftenen ved at krydre den klassiske generalforsamling med lidt ekstra, indledte Mai Louise Agerskov.
I sin beretning kom hun omkring nogle af de største events i 2024, og kunne samtidig fortælle at en række nye mindre specialdesignede erfa-netværk er blevet etableret, netop på efterspørgsel fra medlemmerne. Konkret er der i efteråret igangsat tre erfa-netværk inden for “International rekruttering og arbejdskraft’’, “ESG-rapportering og forretningsudvikling” samt “AI-implementering og værdiskabelse”. Sidstnævnte bliver en dobbelt op i det nye år, da der allerede er venteliste om emnet.
Indflydelse, netværk og viden
På foreningens hjemmeside lyder det:
“Erhverv Aarhus er en erhvervsorganisation med direkte, erhvervspolitisk indflydelse. Indflydelsen bruger vi til at forbedre rammevilkårene for områdets virksomheder og bidrage til at gøre Aarhus til en stadigt mere attraktiv by at bo og leve i”.
For at leve op til ambitionen, også i fremtiden, kunne Mai Louise Agerskov supplere:
– Vi kommer i det kommende år og løbende gennem strategiperioden til at fortsætte vores arbejde for at levere på disse tre punkter – også med en agil tilgang, så vi løbende tilpasser os de skiftende behov og når vi møder jeres konkrete behov.
Her kunne Mai Louise Agerskov nævne en række erhvervspolitiske dagsordener, hvor foreningen har været med ved bordet og talt erhvervslivets sag. Blandt andet den omdiskutterede mobilitetsplan for Aarhus, dækningsafgiften i kommunen, international arbejdskraft samt foreningens engagement i den nye EPX-uddannelse.
Til afslutning af beretningen rundede hun af med en tak til samarbejdspartnere, eventsponsorer, sekretariat og hele bestyrelsen.
Ny Borgmester i firspring
Nærmest på minuttet, hvor Mai Louise Agerskov modtog klapsalver fra salen, gik døren til Turbinehallen op, og Aarhus’ nyudnævnte borgmester, Anders Winneskjold, ilede op ad gulvet til podiet.
Borgmesteren sprang straks på scenen og kunne bedyre, at han selv med det korte varsel for invitationen, havde glædet sig meget til at komme.
– Det er første gang, jeg som borgmester møder så bred en repræsentation fra det aarhusianske erhvervsliv, og selvom der er vigtige temaer og rammevilkår for erhvervslivet forude, er der en ting, der står klart: Det går rigtig godt for erhvervslivet i Aarhus. Faktisk så godt, at Aarhus Kommune er i top tre i Danmark, når det gælder om at skabe arbejdspladser i Danmark, indledte han.
– Aarhus vokser, og det går stærkt. Vi har lige haft den største stigning i indbyggertallet i 50 år, og vi er på ét år vokset med over 6.000 nye borgere. Det er fedt!
– Men væksten betyder også, at vi som by har et stort, fælles ansvar. Vi skal sikre, at alle, der kommer hertil, kan leve det liv, de drømmer om. Med gode daginstitutioner og skoler. Attraktive og betalbare boliger til alle livets faser, uanset om man er single eller har brug for børneværelser. Og ikke mindst, at tilflytterne i vores by kan få fodfæste på arbejdsmarkedet.
– Jeg er i den forbindelse glad for det samarbejde, vi allerede har med Erhverv Aarhus om international rekruttering. Men i dag opfordrer jeg til, at vi ikke glemmer vores fælles ansvar overfor dem, der balancerer på kanten af arbejdsmarkedet. Vi bør øge vores indsats på området.
– Jeg ser frem til at møde endnu flere fra det aarhusianske erhvervsliv, når vi den 16. december inviterer erhvervslivet indenfor til nytårsbriefing på Rådhuset. Tak for god dialog -og gode diskussioner. Og tak til Mai Louise Agerskov og Poul Dalsgaard for invitationen, lød ordene fra Anders Winneskjold.
Direktøren har ordet
Efter det korte visit fra Anders Winneskjold fik direktør Poul Dalsgaard ordet, og han fulgte op på bestyrelseslederens præsentation af foreningens strategiarbejde.
– Strategiprocessen har været yderst interessant og har båret præg af stort engagement og idérigdom fra hele sekretariatet og bestyrelsen, så tak for samarbejdet om den.
– For mig og os i sekretariatet bliver det især interessant at udfolde de mål og nye tiltag, som den reviderede strategi lægger op til. Der er nemlig masser af interessante opgaver at tage fat på. Vi har for eksempel et mål om at skabe en endnu mere aktiv forening og endnu flere erfa-grupper.
– Samtidig har vi et klart ønske om at engagere flere unge erhvervsprofiler i foreningen for at skabe et netværk – også for dem. Og dermed sagt, at vi naturligvis gerne vil engagere endnu flere til at melde sig ind i vores forening. Målet er, at vi skal over de 500 medlemmer og have især flere SMV’er med.
– Vi vil også sikre, at endnu flere af jeres kolleger engagerer sig. Det forholder sig jo sådan, at et medlemskab omfatter alle virksomhedens medarbejdere. Så spred budskabet, hvis I ikke selv kan være med til et event, eller hvis temaet til et event matcher det, en af kollegaerne sidder med.
– Erhverv Aarhus’ mange kroge ud i byen og den store stemme, vi kan tale med, er det unikke ved Erhverv Aarhus. Derfor skal vi have styrket fortællingen om vores forening, så alle virksomheder her i byen tænker, at ”jeg bør bakke op om Erhverv Aarhus”.
– Men jeg står jo nok og prædiker lidt til koret. Alle jer, der er til stede i dag, er jo allerede engageret på forskellig vis, da I ud over at være aktive medlemmer også er med i udvalg, erfagrupper, mentornetværk, er udpeget til et board eller noget helt femte eller sjette. Så vi skal ud over rampen med vores værditilbud, så endnu flere engagerer sig i Erhverv Aarhus i de kommende år.
– Apropos fremtiden. I 2025 kigger vi frem mod et spændende og forskelligartet arrangementsprogram. Vi har i Erhverv Aarhus en stærk økonomi og har nu også fået opbygget en solid egenkapital. Den skal ud og arbejde i form af arrangementer og aktiviteter, som kan gavne vores medlemmer.
– Til afslutning skal der lyde en tak til alle mine dygtige kolleger i sekretariatet, som hver dag arbejder for at gøre foreningens indflydelse gældende og stable spændende arrangementer på benene, så I kan udvide netværket og få ny, forretningsnær viden med hjem i jeres daglige virke. I er fantastiske alle sammen – superdygtige og engagerede.
En by i mere end tusind år
Herefter var der et indlæg af direktør ved Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst, som tog salen med tilbage i historien til byens grundlæggelse og den spændende over tusindårige udvikling fra fra vkingebyen Aros til verdensbyen Aarhus.
Efter foredraget var der afslutning ved Mai Louise Agerskov og præsentation af bestyrelsen i Erhvervs Aarhus, hvor alle blev genvalgt uden modkandidater.
Her ses den nye (genvalgte) bestyrelse: Fra venstre Jasper Kyndi, COWI Danmark, Jens-Jacob Aarup, Inspari, Nina Carlslund, Scandic Aarhus City, Poul Nielsen, Danske Bank, Henrik Stærmose, Racehall, Mai Louise Agerskov, bestyrelsesleder, Lone Ryg Olsen, Aarhus Universitet, Hauke Daene, Lidl Danmark, Jan Dam Poulsen, Blue Water Shipping,
Kommentarer