Samfund

Svært at låne til boligkøb for danskere +50

Det kan være svært at være med på boligmarkedet når man er over 50 år gammel. Foto: Shutterstock

Det kan være svært at blive boligejer, hvis man i en sen alder finder ud af, at man gerne vil købe en bolig. Det viser en undersøgelse fra RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark. – Du skal have en god pose penge med, hvis du skal gøre dig nogen forhåbninger. Som ældre førstegangskøber skal du ikke regne med noget, siger adm. direktør.

En undersøgelse fra RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark viser, at det er blevet sværere for danskere i aldersgruppen +50 at købe bolig. Det skyldes bl.a. stramninger fra Finanstilsynet, som påvirker långivernes risikovurderinger.

Tvinges til dyr finansiering

Det er en ærgerlig udvikling, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne:

– Hvis du ovenikøbet er +50 og gerne vil flytte på landet, ser det helt sort ud. Og her er det så, at mange tvinges til at finansiere købet på en anden måde. Fx med den dyrere pantebrevsbelåning, som der er opstået et solidt marked for. Det kan virke lidt ”unfair”, for nu at bruge et forsigtigt ord, fordi mange af de her mennesker jo sidder i gode job med gode indtægter og sagtens er i stand til at betale et pænt afdrag på et almindeligt boliglån, siger han.

I undersøgelsen svarer 50 % af ejendomsmæglerne i kæden, at det i løbet af 2020 er blevet sværere for danskere i aldersgruppen +50 år at låne til køb af bolig. 40 % af mæglerne svarer, at situationen er uændret i forhold til 2019.

Mæglerne har svaret ud fra deres indsigt i og erfaringer fra det lokale boligmarked, hvor de har fingeren på pulsen, og dagligt er i kontakt med boligkøbere og boligsælgere.

+50 ramt særlig hårdt

Preben Merrild Angelo vurderer, at stramningerne har ramt boligkøbere i aldersgruppen +50 særlig hårdt, men ser også andre tendenser i lånemarkedet:

– Stramningerne fra Finanstilsynet har slået igennem, og det betyder bl.a., at det er blevet sværere at være boligkøber +50, men kravene fra Finanstilsynet har ligeledes ramt unge førstegangskøbere og/eller boligkøbere i landdistrikterne, fortæller han.

Selv om det primært er kravene fra Finanstilsynet, som mæglerne peger på i undersøgelsen, er der også andre årsager:

30 % mener, at det skyldes stramningerne fra Finanstilsynet, mens 20 % mener, at det er individuelle vurderinger i banken lokalt, og 30 % mener, at det er købers privatøkonomi, der sætter en stopper for boligdrømmene for mange.

Styret af regneark og kasser

– Det virker som om, at den individuelle vurdering er trådt lidt i baggrunden for rammer, kasser, regler og regneark. Det er dér, vi skal passe på, at vi ikke kommer hen. Det ærgrer mig helt ind i knoglerne, når jeg hører om mennesker, der har alle forudsætninger for at eje en bolig, men ikke kan få lov, fordi de havner i en kasse med de ”forkerte”, slutter Preben Merrild Angelo.

På trods af, at nogle grupper af boligkøbere har fået sværere vilkår, blev der i 2020 solgt rekordmange ejerboliger. RealMæglerne forventer, at der i 2021 vil blive solgt et tilsvarende antal boliger.

Kommentarer