112

Syv mænd anholdt for omfattende svindel mod ældre borgere i flere politikredse

Foto: Rigspolitiet

Østjyllands Politi har onsdag aften i en koordineret anholdelses- og ransagningsaktion, foretaget anholdelse af syv mænd i alderen 17-34 år. De sigtes for et stort antal bedrageriforhold overfor primært ældre medborgere, som gerningsmændene uberettiget har fået til at overføre penge eller udlevere bankoplysninger. 

Anholdelserne og ransagningerne blev foretaget i det vestlige Aarhus, hvor der onsdag aften blev ransaget på fem forskellige adresser. Aktionen var kulminationen på en omfattende efterforskning, der har omfattet mere end 380 anmeldelser vedrørende såkaldt ”vishing”, som er en form for bedrageri, hvor gerningsmænd lokker forurettede til at udlevere bank- og ID-oplysninger, som efterfølgende misbruges. Forholdene er begået primært mod ældre borgere i flere politikredse i Jylland og på Sjælland.

”Efterforskningen har afdækket rigtig mange bedrageriforhold, som vi mistænker de sigtede for at stå bag, og vores foreløbige vurdering er, at de har bedraget de ældre medborgere for mere end syv millioner kroner,” siger politiinspektør Brian Voss Olsen.

Fremgangsmåden har stort set været den samme hver gang; borgerne er blevet ringet op af en gerningsmand, der har udgivet sig for at være fra vedkommendes bank eller fra Nets. Borgeren har fået at vide, at der har været nogle uregelmæssigheder, eller at der er foretaget køb fra hans eller hendes bankkonto, og det derfor er vigtigt hurtigt at få det bragt i orden. 

Narret til at udlevere oplysninger

På den måde har svindlerne narret borgerne til at udlevere bankoplysninger, godkende overførsler af penge eller køb af varer i den tro, at vedkommende i den anden ende af røret ville hjælpe med at få rettet op på problemerne.

”Vi ser meget alvorligt på denne form for økonomisk kriminalitet overfor primært ældre medborgere, og vi er derfor tilfredse med, at vi med dagens anholdelser har forhindret, at flere ældre bliver udsat for lignende forhold, samt at gerningsmændene vil blive strafferetsligt undersøgt i forhold til de mange forhold,” siger Brian Voss Olsen.

Fire af de anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør torsdag kl. 11.00 ved Retten i Aarhus. Ved fremstillingen vil der blive fremsat begæring om dørlukning.

Østjyllands Politi advarer på det kraftigste imod, at man giver sine bank- eller personoplysninger telefonisk, uanset hvem der ringer. Er man i tvivl, skal man altid kontakte sin bank.

Kommentarer